Cât de inteligente sunt animalele de companie?

1 48235 original jpg jpeg

Posesorilor de animale le place să creadă că pot vorbi cu prietenii lor necuvântători, pentru că aceştia-i înţeleg. Aşa să fie?

Câinii şi pisicile sunt animale foarte inteligente,care pot învăţa cuvinte,comenzi,îşi pot arăta afecţiunea într-un mod cu totul special şi reacţionează în anumite momente cruciale în moduri care ne uimesc.Câte cuvinte înţeleg?

Câinii înţeleg circa 200 de cuvinte (fără un dresaj deosebit),cât un copil de doi ani şi jumătate,şi recunosc 250 de semne,adică aproape dublu faţă de un copil de doi ani şi jumătate.

De asemenea,câinii deosebesc expresiile faciale ale omului. Un câine din rasa Border Collie,în urma unui dresaj intensiv,a învăţat 1.000 de cuvinte. Şi pisicile învaţă cuvinte şi gesturi,dar trebuie să aibă şi chef să execute comenzile. Se spune că o pisică poate fi dresată să facă tot ce vrea... ea!

Sunt cunoscute multe cazuri în care animalele şi-au salvat stăpânii din incendii sau din catastrofe,fără să fi fost antrenaţi pentru acest lucru.

Chiar şi pisicile,despre care se spune că sunt mai ataşate de casă decât de stăpân,fac acest lucru. Cel mai celebru caz este al unui motan,Hugo,care a salvat viaţa unui vecin,trezindu-l din somn când casa acestuia a fost cuprinsă de flăcări.

Câinii detectează boli

Câinii sunt capabili să detecteze scăderea nivelului de zahăr din sânge,salvând diabeticii de crize care le pot fi fatale. Pot depista tumorile canceroase,iar unii labradori au fost dresaţi să detecteze cancerul de colon.

Dar,lăsând la o parte cazurile ieşite din comun,concluzia este clară:fiecare dintre noi consideră că are cel mai frumos şi mai inteligent animăluţ!