Curiozităţi despre vulpe. Ce nu ştiai despre hoţomanul animal

curiozităţi despre vulpe jpeg

Chiar dacă este un mamifer de dimensiuni mici, nu de puţine ori hoţomana vulpe a prădat gospodăriile, căutând găini şi alte păsări de curte pe care să le mănânce. Iată câteva curiozităţi despre vulpe.

Află o serie de curiozităţi despre vulpe, un animal care face parte din familia Canidae,alături de lup,câine şi şacal.

Curiozităţi despre vulpe - Au multe în comun cu pisicile

Vulpile pot să îşi retragă ghearele,aşa cum o fac şi pisicile. Aceste animale cu blana roşcată au pupilele verticale,ceea ce le aseamănă cu felinele. În plus,vulpile sunt mult mai active după apusul soarelui şi,la fel ca pisicile,urmăresc prada şi le place să se joace cu ea. Au mustăţi,limba aspră şi adoră să meargă „pe vârfurile picioarelor“,lucru care le oferă un mers elegant,asemănător cu al graţioaselor pisici.

Sunt răspândite în toată lumea

Speciile de vulpi sunt foarte răspândite şi se adaptează în orice mediu. Vulpile polare trăiesc în zonele cu climat rece,în nordul îndepărtat,iar fenecul – un mamifer înrudit cu vulpea – se găseşte în regiuni cu temperaturi extrem de ridicate,cum ar fi deşertul nord-african.

Curiozităţi despre vulpe - Masculul este capul familiei

La naştere,puii de vulpe sunt orbi şi nu pot să audă şi nici să meargă pe cont propriu. De aceea,mama trebuie să aibă mare grijă de ei şi să îi supravegheze. Când încep să mai crească,tatăl puilor este cel care vânează şi aduce hrană familiei,în vizuină.

Nu fac nazuri la mâncare

Vulpile sunt omnivore,adică mănâncă aproape orice,inclusiv fructe de pădure,viermi,păienjeni şi animale mici,cum ar fi şoarecii şi păsările. Cele aflate în apropierea gospodăriilor preferă să mănânce din gunoiul pe care oamenii îl lasă afară. Dacă se întâmplă uneori să aibă prea multă mâncare,ascund hrana într-o groapă şi mănâncă din ea mai târziu,când le este foame.

Curiozităţi despre vulpe - Pot să escaladeze pomii

Pe lista de curiozităţi despre vulpe poate fi trecut şi faptul că acest animal poate să escaladeze copacii.

Credeai că vulpile se tem de înălţimi? Ei bine,în America de Nord există o specie de vulpe cu blana gri şi cu urechile negre,care se urcă în copaci.

Sunt animale solitare

Vulpile au între 3 şi 7 kilograme şi au coada stufoasă. Spre deosebire de rudele lor cu corpul mai mare,nu sunt animale de haită. Când îşi cresc puii,vieţuitoarele trăiesc în familii mici,în vizuini subterane,dar exceptând aceste situaţii,vânează şi dorm singure.