Liliacul, o explozie de culoare şi parfum

1 74198 original jpg jpeg

Arbust înrudit cu măslinul şi iasomia, liliacul face parte din categoria celor mai cunoscuţi pomi de decor. Culorile şi mireasma florilor de liliac sunt apreciate încă din timpul Evului Mediu, când se credea că în ramurile arborelui sunt ascunse spirite binefăcătoare.

Majoritatea speciilor de liliac sunt originare din Asia,iar în Europa au fost adus la finele secolului al XVI-lea. La noi în ţară,aproape în fiecare curte liliacul îşi etalează primăvara florile,a căror mireamă te poartă cu gândul spre locuri şi amintiri dragi.

Rezistent şi uşor de cultivat,acesta atinge chiar şi 10 metri înălţime. Sute de specii de liliac se cultivă în toată lumea,Syringa vulgaris L fiind cea mai cunoscută. Recunoşti simplu frunzele arbustului,pentru că sunt în formă de inimă.

Florile sunt aşezate ciorchine şi au patru lobi cu floricele mici de diferite culori,De la nuanţe simple ca alb,roz,lila,purpuriu,roşu,albastru şi violet închis,la culori „bătute“.

Iubeşte soarele

Liliacul are nevoie de măcar şase ore de expunere la soare şi trebuie udat din abundenţă,cel mult de trei ori pe săptămână,în funcţie de vechimea arbustului şi de cât de secetoase sunt verile. Se dezvoltă şi în locuri mai ferite de soare şi poluate,dar nu creşte atât de înalt. Îţi dai seama când suferă de sete,căci frunzele i se ofilesc şi se întorc spre interior.

Uşor de cultivat

Dacă vrei să plantezi acum un liliac,să ştii că va înflori abia anul viitor,pentru că în primul an se dezvoltă greu. Acoperi rădăcina cu pământ,până se formează ca o minge,pe care o uzi din când în când.

Apoi sapi o groapă lată,nu adâncă,în care pui rădăcina arbustului. Atenţie,solul nu trebuie să fie argilos,ci să absoarbă apa. La final se acoperă cu pământ şi îngrăşământ şi se bătătoreşte bine locul.

Curăţă ramurile rupte sau uscate toamna,ca anul viitor liliacul să înflorească şi frumos.

Trucul Click! pentru Femei

Îţi poţi curăţa tenul de impurităţi cu decoctul din frunze de liliac,fierte în lapte dulce. Acest decoct te scapă şi de petele nedorite de pe faţă.