Papagalul tău ştie să vorbească?

1 46772 original jpg jpeg

Ţi-ai cumpărat un papagal multicolor şi vesel? Mai ai un singur lucru de făcut: să-l transformi într-un partener de dialog.

Pe aceeaşi temă:

Casa,un pericol pentru papagali

Ce nu ştiai despre porumbei

Papagalul este recunoscut ca fiind o pasăre inteligentă. Învaţă repede să zboare spre tine şi tot atât de repede învaţă cuvinte. Dacă vrei ca papagalul să vorbească,trebuie să-i dedici zilnic câteva minute din timpul tău liber.

Stabileşte-i un program zilnic!

Micuţul tău prieten este bine să-şi înceapă lecţiile în jurul vârstei de patru luni. Aşa că fie cumperi un papagal matur cu „vocabularul” format,fie te îndrepţi către unul pe care să-l educi de mic.

Începe cu o şedinţă de cinci minute seara,înainte de culcare. Pe parcurs,aceasta se va mări până la 10-15 minute.

Repetiţia-i mama învăţăturii

Alege un cuvânt simplu,pe care să i-l repeţi până îl învaţă. Lungeşte silabele cuvântului şi accentuează silabele care conţin litera „r”.

În timpul lecţiilor,încearcă să nu ridici vocea la el sau să-l jigneşti,pentru că se va supăra şi va refuza să mai vorbească. Nu fluiera în prezenţa lui. Este posibil să reţină mai repede fluieratul şi să uite cuvintele învăţate.

Atmosfera relaxantă îl ajută

Un studiu recent al specialiştilor americani arată că papagalii asociază sunetele cu anumite mişcări. Aşa că,dacă vrei ca pasărea ta să înveţe să pronunţe cuvântul „jos”,mişcă-ţi mâna în timp ce-i repeţi cuvântul.

De asemenea,atunci când începeţi „ora de studiu”,scoate-l din colivie şi ţine-l pe deget,pentru a fi sigură că poate vedea mişcarea buzelor tale şi poate înţelege ce spui.

Nu uita să-l lauzi şi să-l feliciţi!

Când spune corect ce-l înveţi,recompensează-l cu gustarea preferată. Se întâmplă să reţină cuvinte pe care nu ai vrea să le aibă în vocabular. Descurajează-l să le folosească,ignorând momentele în care le pronunţă.