În rolul principal: fereastra

1 59002 original jpg jpeg

Stilul şi farmecul casei tale sunt date de detalii şi, cel mai adesea, de felul în care arată ferestrele. Perdelele şi draperiile, jaluzelele, storurile şi obiectele de decor aşezate în dreptul lor schimbă radical înfăţişarea oricărei încăperi.

«Ce perdele şi ce draperii să aleg?»

Înainte de a cumpăra o perdea sau o draperie nouă,aminteşte-ţi că materialele grele captează praful. E mai bine să mizezi pe materiale precum voalul,inul,mătasea sau organza,care-şi păstrează forma în timp. În dormitor,lasă perdeaua să curgă puţin pe podea. Dă acel efect de budoar,de spaţiu intim şi senzaţia de alungire a camerei.

În ceea ce priveşte draperiile,fie că sunt din pluş ori tafta,fie din catifea,satin sau din bumbac,ele înviorează o cameră dacă sunt viu colorate. În dormitor,alege-le pe cele din materiale grele,precum catifeaua,iar în sufragerie pe cele care permit luminii să treacă parţial prin ele.

simeon stalpnicul png

Jaluzele sau storuri?

O alternativă modernă la clasicele perdele şi draperii,jaluzelele sau storurile dau stil casei tale. Spre deosebire de jaluzelele din material textil,cele verticale din PVC se potrivesc în încăperile expuse umidităţii,se curăţă uşor,cu un burete sau cu o cârpă umedă,şi se pot monta pe tavan înclinat,pe rigips sau pe perete.

simeon stalpnicul png

Ai de ales între diverse tipuri de jaluzele:cu franjuri,din bambus,imprimate,ondulate,plisate. O altă posibilitate constă în montarea unor jaluzele orizontale,din aluminiu. Sunt rezistente şi se potrivesc de minune în camerele în care predomină mobilierul din fier forjat. Pentru un look modern,optează pentru storuri (simple,duble,cu terminaţii decorative sau imprimate). Ele permit un control mai mare asupra luminii care pătrunde în interior.

Pentru un plus de personalitate

Ferestrele capătă o nouă înfăţişare şi prin aşezarea unor plante sau a unor obiecte de mic decor pe pervazurile din interior. Un ghiveci sau o jardinieră cu florile tale preferate conferă ferestrelor un aspect vesel şi proaspăt. Dacă pervazul din bucătărie îţi permite,înfrumuseţează-l cu o orhidee,o cyclamen sau o kalanchoe.

simeon stalpnicul png

În sufragerie sau în dormitor,îi dai încăperii un plus de romantism prin câteva fotografii înrămate ori prin suporturi pentru lumânări de tipul celor felinar.

Asortează galeria la perdea

Galeriile care se fixează pe tavan se potrivesc pentru perdelele lejere,din voal. Acest tip de perdele,dar şi cele cu mărgele sau cu franjuri merg de minune cu galeriile din metal,precum inoxul. Sunt practice,pentru că dau mobilitate perdelei. Galeriile rotunde,din lemn,PVC sau din metal sunt ideale când ai perdele din materiale grele.

simeon stalpnicul png