Reguli de bază pentru etichetă pe care majoritatea dintre noi le tot încălcăm

1 85299 original jpg jpeg

Bunele maniere sunt la fel de diferite ca şi oamenii care le fac. Eskimoşii îşi freacă nasul când se salută, japonezii îşi dau mereu pantofii jos înainte de a intra într-o casă, iar thailandezii nu-şi vor arăta niciodată tălpile pantofilor - este considerat necorespunzător. 

Reguli de bază pentru etichetă

Cu toate acestea, există reguli de etichetă care trebuie respectate indiferent de naţionalitate. Îţi prezentăm 7 reguli de bază pentru etichetă pe care majoritatea dintre noi le tot încălcăm:

1. Căratul poşetelor de dame

Telefoanele noastre inteligente devin din ce în ce mai mari şi nu există nicio persoană care să nu foloseasă o genată. Cum procedezi în această situaţie:

image
  • Puneţi întotdeauna geanta pe braţul stâng sau pe umăr astfel încât mâna dreaptă să fie liberă pentru strângerea de mână.
  • Nu căraţi niciodată geanta unei femei dacă sunteţi bărbat, chiar dacă o iubiţi cu drag. Aceasta regulă nu se aplică însă şi pungile grele de cumpărături.
  • Nu plasaţi geanta pe masă sau pe podeaua de lângă dvs. într-un restaurant. Fie agăţaţi-o pe scaunul dvs. sau pe cârligul pe care îl găsiţi uneori pe margine sau direct sub masă.

2. Respectul la sala de sport

Faptul că nu este o sală de bal sau un birou de afaceri nu înseamnă că poţi să faci ce vrei, ignorând restul oamenilor. Există o modalitate prin care poţi face lucrurile în mod corespunzător:

image
  • Întârzierea la o clasă de exerciţii de grup nu înseamnă că trebuie să-ţi baţi drumul prin toţi oamenii spre locul tău preferat. Este vina dvs., deci luaţi orice spaţiu disponibil şi nu blocaţi echipamentul.
  • După ce aţi terminat de utilizat aparatele de greutăţi, reglaţi-le la greutatea minimă. În felul acesta, următoarea persoană care le foloseşte nu se va răni dacă începe să facă exerciţii fără să se uite. Crede-ne, se întâmplă!
  • Utilizaţi un prosop pentru a şterge transpiraţia de pe toate mânerele şi suprafeţele echipamentelor pe care le-aţi folosit.

3. Comportamentul în locuri publice

În calitate de membri ai societăţii, suntem aşteptaţi să ne comportăm într-un anumit mod când suntem înconjuraţi de oameni, în loc de confortul casei noastre.

image
  • Există 3 tipuri de oameni în această lume: cei care vin mai devreme, cei care vin la timp şi cei care vin târziu. Dacă nu sunteţi primul tip, va trebui în mod inevitabil să treceţi prin faţa oamenilor la teatru, la filme, într-o sală de concerte sau în orice alt loc cu scaune. Singura modalitate corectă de a face acest lucru este să treceţi cu faţa spre ei, nu cu spatele.
  • Dacă totuşi sunteţi primul tip, veţi fi cel care va trebui să lase oamenii să ajungă la locul lor. În acest caz, nu rămâneţi aşezat. Este incomod pentru oameni să vă treacă peste picioare ca un obstacol. Ridicaţi-vă şi făceţi-le uşor loc.
  • Vorbind despre locurile publice - vorbind pe telefon, comentând ce se întâmplă în faţa dvs. sau chat-ul cu vecinii este inadecvat la filme, la teatru sau la un concert. Ultimele 2 se pot întâmpla doar la un meci sportiv (dar nu se mai poate striga la jucători). Oamenii vin la aceste evenimente cu un singur scop - să se bucure de ele. Ascultarea vocii tale nu încântă pe nimeni.

4. Răspunsul la invitaţii

Există invitaţii pe care le primim la diferite evenimente. În ele, cei care le organizează au început, după modul american, să ceară un RSVP. Adică vor să afle cu exactitate ce persoane vor să vină sau nu.

image
  • Este indicat, dacă ai această secţiune pe invitaţie, să raspunzi cu câteva zile înainte dacă vei onora sau nu invitaţia. Ţine de bun simţi şi aşa poţi evita momente stânjenitoare în cazul în care te duci, dar nu ai loc la masă.

5. Bunele maniere la masă

În ziua de azi, servim masa de prânz la birou, cu colegii, sau cina în oraş, cu cei apropiaţi. E important să ţinem cont de aceste reguli:

image
  • Folosirea şerveţelelor de pânză poate părea uşoară, dar există şi câteva reguli de urmat. Dacă trebuie să părăsiţi masa ceva timp, puneţi şerveţelul pe scaun. Dacă aţi terminat cina, atunci puteţi să-l puneţi pe masă, dar nu pe farfurie. Va fi un semn pentru chelner că aţi terminat şi pot veni să ia farfuriile murdare.
  • Furculiţa se pune pe farfurie dacă trebuie să faceţi o pauză de la mâncare. Şi dacă nu sunteţi sigur ce fel de furculiţă să utilizaţi pentru ce fel de mâncare aveţi în faţă, începeţi cu cea mai îndepărtată de la farfurie şi apoi continuaţi spre farfurie.
  • E ciudat când te duci la cina cuiva şi vedeţi creveţi sau arahide pe masă, dar sunteţi alergic la ele. Pentru a scăpa de o situaţie de genul asta, anunţaţi întotdeauna gazda despre alimentele pe care nu le puteţi mânca din cauza problemelor de sănătate. Vă va salva de o mulţime de necazuri.

6. Ţinută corespunzătoare oricărei ocazii

Îmbrăcămintea poate fi dificilă în zilele noastre deoarece există atât de multe opţiuni şi atât de puţină siguranţă în ceea ce este corect şi ce nu. Iată câteva sfaturi utile:

image
  • Îmbrăcăminte obişnuită: poate fi orice, de la un tricou şi blugi, până la pantaloni scurţi şi o bluză. Aflaţi dacă veţi fi în interior sau în exterior şi întrebaţi ce poartă ceilalţi.
  • Casual, de vineri: acest lucru se întâmplă la birou şi nu înseamnă "casual" de la primul punct. V-aţi putea întâlni cu un angajat cu rang înalt care vă poate determina viitorul, deci de ce să-l riscaţi cu sandale la birou?
  • Business Casual: a fi elegant este răspunsul aici. Îmbrăcămintea potrivită este cea care nu este prea strâmtă sau supradimensionată, ci pur şi simplu în stil. Niciodată nu ştiţi cine v-aţi putea întâlni.
  • Business formală: Este perfectă pentru profesioniştii care doresc să arate întotdeauna calmi şi sunt orientaţi spre avansare. Un costum şi pantofi, o rochie întunecată, o fustă şi un blazer pentru femei. Cam astea sunt opţiunile.

7. Fii o persoană sociabilă!

În acest caz, există 2 reguli simple pe care trebuie să le urmezi:

image
  • Când staţi la coadă la o cafenea, nu vorbiţi la telefon. Mai ales când barista vă pune deja întrebări. Este nepoliticos ca toţi să aştepte şi să asculte conversaţia.
  • Nu aduceţi animalele de companie (mai ales câini) cu dvs., oriunde mergeţi. Nu se bucură de cumpărături, chiar dacă este la un pet shop. Alţi oameni nu se bucură nici de câinele dvs. într-un loc aglomerat, nici de lătratul lui ocazional. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când sunteţi invitat la o petrecere acasă la cineva. Întrebaţi întotdeauna mai întâi dacă vă puteţi lua câinele cu dvs.

Toată lumea ar vrea să fie o persoană politicoasă la urma urmei!

Sursa: brightside.me