Atunci când apare în exces, indiferent de vârsta pe care o ai, poate fi periculoasă şi pentru sănătate. Grăsimea abdominală provoacă afecţiuni metabolice de tipul diabetului zaharat şi generează risc de boli cardiovasculare.

Iată patru dintre cele mai comune cauze ale acumulării grăsimii abdominale, pe care este bine să le eviţi:

Dietă săracă şi dezechilibrată

O dietă săracă poate provoca apariţia acestei grăsimi. Mâncarea în exces şi dezechilibrată poate duce la depozitarea grăsimii în abdomen. Se recomandă mese complete cu proteine (animale sau legume), fibre (fructe şi legume) şi grăsimi de origine vegetală (uleiuri).

De asemenea, pacientul ar trebui să se concentreze asupra alimentelor cu un indice glicemic sub 50, pentru a evita secreţia excesivă de insulină (hormonul care permite asimilarea zaharurilor). De exemplu: avocado, fructe oleaginoase (migdale, nuci), tofu, vinete, mazăre proaspătă, mere, roşii, quinoa, orez basmati. Totul este, însă, o problemă de moderaţie.

Citeşte şi: De ce sughiţăm?

Stresul zilnic

Persoanele stresate secretă mai mult cortizol, ceea ce favorizează depozitarea grăsimii abdominale. Mai ales că apare uşor un cerc viciosă, deoarece stresul provoacă adesea „pofta de dulce”. Aceşti doi factori lucrează împreună în generarea de grăsime abdominală. În schimb, persoanele cu un somn odihnitor reuşesc să scadă nivelul de stres, astfel încât sunt mai puţin predispuse la producerea de grăsime abdominală.

Prin urmare, este mai bine să vă concentraţi asupra activităţilor relaxante, care reduc stresul şi ajută să aveţi un somn liniştit.

Dezechilibrele hormonale

Grăsimea viscerală afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Vina o poartă estrogenul, a cărui rată scade la menopauză. Observăm apoi o deplasare a grăsimii de pe şolduri spre talie.

Citeşte şi: 5 semne care prevestesc infarctul miocardic

Sedentarismul şi lipsa mişcării fizice

Virtuţile activităţii fizice obişnuite sunt lăudate de medici. În cazul grăsimii abdominale, activitatea fizică zilnică este chiar recomandată. Dacă există un consum caloric mai mic decât achiziţia calorică din alimentaţie, atunci devenim… „mai mari”. Ne îngrăşăm. În asociere cu un dezechilibru hormonal sau stres, depozitarea de grăsime se face în zona abdominală.

Sursa: ziarmedical.ro