Oricine poate avea

Oricine poate suferi de anemie, dar unele persoane sunt mai expuse decât altele acestui risc. De pildă vegetarienii, care nu includ în meniu carnea roşie, una dintre cele mai importante surse de fier, dar şi persoanele care iau anumite medicamente (tratament îndelungat cu antiinflamatoare), cele care suferă de mici hemoragii (de exemplu ulcer gastric, colită, hemoroizi). Femeile sunt în mod special vulnerabile la acest tip de anemie din 
cauza pierderilor de sânge lunare din timpul menstruaţiei. Se estimează că 20% din femei şi 50% din gravide suferă de anemie, pe când doar 3% din bărbaţi sunt afectaţi de această boală.

Nu poţi să respiri

Fără suficient fier sau vitamina B12, organismul nu poate produce destulă hemoglobină, care este esenţială pentru funcţionarea globulelor roşii. Atunci când ea este mai scăzută, organismul nu primeşte suficient oxigen, prin urmare poţi să resimţi o senzaţie de sufocare. Din această cauză, te poţi simţi şi ameţită sau să ai stări frecvente de greaţă.

Eşti extenuată

Principalul simptom al anemiei este oboseala accentuată, pe care o resimţi din ce în ce mai mult, mai ales la finalul zilei. Este provocată de aceeaşi carenţă de fier şi vitamina B12, substanţe esenţiale pentru energizarea organsimului şi sporirea capacităţii de concentrare.

Eşti palidă

Lipsa globulelor roşii determină paloarea feţei şi slăbirea organismului. O persoană anemică va părea întotdeauna o persoană bolnavă şi apatică. Acest lucru se poate observa chiar şi pe întregul corp.

Simţi durere în piept

Când anemia e severă, în sânge există prea puţină hemoglobină şi, implicit, oxigen. Drept urmare, poţi simţi durere sau senzaţie de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească.


Sursă foto:
www.pinterest.com