Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii

Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii jpeg

Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte a multor români, însă dacă nu vă place gustul sau dacă aveţi probleme cu colesterolul, specialiştii recomandă carnea de ied. Este însă într-adevăr mai sănătoasă?

Specialiştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol şi decât puiul, fie el şi fără piele. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate prin tăiere.

Şi carnea de vită conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. 

„Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Citeşte şi: Cum te păcăleşti atunci când cumperi carne din supermarket

Părerile sunt însă împărţite referitor la gustul cărnii de miel şi de ied. 

„Sunt păreri subiective care ţin de gust, nu se poate spune neapărat că e mai bună carnea de ied decât cea de miel. Într-adevăr, iedul are mai puţine grăsimi de aceea carnea e mai bună. Pe de altă parte, carnea de miel este mai bogată în minerale. După fătare se păstrează infiltraţii şi lichide în organism şi carnea conţine substanţe toxice care se elimină în timp. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea mieilor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii privind timpul de sacrificare, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Medicul veterinar a subliniat faptul că ne putem da seama de calitatea cărnii după vârsta animalului şi a felului în care a fost hrănit.

Pentru a fi consumaţi de Paşte, ar trebui ca aceştia să fie fătaţi în ianuarie pentru a ajunge la greutatea optimă. Mai e un aspect, dacă puiul a trecut deja pe alimentaţie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de bună. Se vorbeşte despre purcel de lapte, viţel de lapte, miel de lapte. Ideea e că e mai bună carnea cu cât puiul a fost ţinut mai mult lângă mamă şi a fost hrănit numai cu lapte şi concentrate”, a spus dr. Bejan. 

Citeşte şi: Ce se întâmplă în organism după ce renunţi la carne

Indifererent de tipul cărnii pe care îl alegeţi pentru friptura de Paşte, pentru a-şi păstra toţi nutrienţii, aceasta trebuie gătită la cuptor sau prin fierbere, la foc mic. Prin prăjire, carnea de orice tip se încarcă de grăsimile folosite şi conţine mai multe calorii.

Sursă: adevărul.ro, doctorulzilei.ro



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg