Mononucleoza infecţioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr, care face parte din familia virusurilor herpetice. Se estimează că în jur de 90% din persoanele de peste 35 de ani au anticorpi faţă de boala sărutului, ceea ce înseamnă că au fost infectate cu acest virus. În afară de sărut, virusul poate fi contractat şi prin tuse, strănut, prin folosirea aceloraşi tacâmuri şi căni sau pahare. Şi copiii se pot infecta, mai ales când folosesc aceleaşi jucării (când le duc la gură).

Poate fi confundată cu gripa

Manifestările bolii sărutului se instalează treptat. Primele semne sunt cele ale unei gripe sau chiar ale recentului coronavirus: febră, oboseală accentuată, durere de cap şi de gât, inflamarea amigdalelor, precum şi mărirea ganglionilor limfatici.

La copii, mononucleoza infecţioasă poate fi confundată cu o banală răceală. La majoritatea copiilor de sub 5 ani, manifestările sunt uşoare, putând chiar trece neobservate. Uneori, boala poate fi asimptomatică. Se evită a se da copiilor aspirină, pentru că acest medicament poate duce la apariţia sindromului Reye, o boală gravă, care afectează creierul şi ficatul micuţilor.

Tratamentul constă în administrarea unor medicamente care să scadă intensitatea simptomelor, ca în cazul majorităţii infecţiilor respiratorii. Odihna şi consumul cât mai multor lichide (apă, supă, ceai) grăbesc însănătoşirea. Antibioticele nu sunt indicate decât în situaţia în care apare o suprainfectare bacteriană şi trebuie prescrise de medic.

Atenţie la complicaţii!

În situaţii rare, mononucleoza infecţioasă poate să aibă complicaţii. Cea mai gravă este ruptura de splină, care se manifestă prin durere intensă în partea superioară stângă a abdomenului, tahicardie şi respiraţie greoaie. Pentru a se evita riscul de ruptură de splină, medicii recomandă limitarea efortului fizic. Alte complicaţii majore ale mononucleozei sunt meningita şi encefalita. De cele mai multe ori, este afectat şi ficatul, ceea ce explică de ce unii pacienţi pot face icter, o îngălbenire a pielii şi ochilor. La unele persoane, apar şi erupţii generalizate.