Chefir sau iaurt: care este mai sănătos?

1 76755 original jpg jpeg

Chefirul, la fel ca iaurtul, este un produs lactat sănătos. Ambele surse bogate de proteine, calciu, potasiu şi complexul de vitamine B, în timp ce fiecare oferă un amestec unic de bacterii intestinale benefice. Dar este unul mai sănătos sau mai bun decât celălalt? E greu de spus!

Chefir versus iaurt

Principalele diferenţe dintre chefir şi iaurt sunt tipurile şi cantităţile de bacterii găsite în ele. Chefirul oferă o gamă mult mai diversă de substanţe nutritive în comparaţie cu iaurtul şi oferă beneficii diferite. În plus, chefirul are peste 20 de tipuri de probiotice.

O altă diferenţă majoră între iaurt şi chefir este consistenţa. În timp ce iaurtul este gros şi poate fi mâncat cu lingura, chefir-ul este mai lichid. El se găseşte şi sub alte forma mai solide, dar cel mai bun este cel lichid, pe care-l poţi consuma ca o băutură.

Iaurtul natural are o consistenţă care variază în funcţie de modul în care este preparat. Iaurtul grecesc, de exemplu, destul de gros, în timp ce iaurtul mai puţin procesat este mai subţire şi lichid. Gustul iaurtului este puţin acrişor, dar care poate fi modificat prin adăugarea de arome naturale cum sunt mierea, nucile şi fructele.

Atât iaurtul, cât şi chefirul pot fi foarte sănătoase, dar aceste beneficii pot fi şterse rapid în funcţie de tipul pe care îl alegi; prin urmare, citirea etichetelor de nutriţie este un pas foarte important.

Zaharurile adăugate pot chiar să combată beneficiile probiotice ale kefirului şi iaurtului. Deoarece iaurtul simplu şi chefirul pot fi impurificabile, producătorii vor adăuga arome de  căpşuni, afine, vanilie şi altele pentru a îmbunătăţi gustul.

Făcând acest lucru, totuşi, se adaugă mult zahăr. Zaharurile adăugate, când sunt consumate în cantităţi mari, pot duce la creşterea în greutate, rezistenţa la insulină, diabetul de tip 2, obezitate şi o serie de alte probleme de sănătate conexe.

În plus, cercetările noi indică faptul că o dietă bogată în zahăr şi alimente procesate (ceea ce este şi iaurtul sau chefirul cu zahăr adăugat) poate avea efecte negative asupra bacteriilor intestinale, ceea ce contracarează beneficiile oferite de probiotice.

O ceaşcă de chefir de lapte simplu are nouă grame de zahăr - lactoză naturală - care nu este periculoasă şi nu va avea aceleaşi efecte metabolice ca şi zahărul adăugat. O ceaşcă de chefir cu aromă de căpşuni are 26 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă că are 15 grame de zahăr adăugat (ar trebui să renunţi să mai bei în acea zi sticla de suc).

Chefir sau iaurt: care este mai sănătos?

Pentru că sunt două produse lactate preferate, ele pot fi consumate alternativ. Iaurtul poate fi mâncat de două-trei ori pe săptămână, în timp ce chefirul ar trebui să nu lipsească din alimentaţia zilnică – chefirul recomandat este pentru prima masă din zi ori înainte de culcare.

image