Cum să-ţi calculezi ora perfectă de mers la culcare. Evită aceste greşeli care îţi înmulţesc ridurile!

1 sleep 3888443 1280 jpg jpeg

Îţi petreci o treime din viaţă dormind sau încercând să adormi, dar este posibil să nu te odihneşti suficient. Stabilirea unei ore bune pentru culcare te poate ajuta să dormi mai bine, să fii mai sănătoasă şi să previi apariţia semnelor de îmbătrânire prematură.

Momentul în care te aşezi în pat şi porneşti spre ţara viselor este crucial pentru creierul tău. Problema somnului insuficient sau nesatisfăcător poate fi alungată prin fixarea unei ore de culcare de la care să nu te abaţi. Pe lângă acest detaliu important, mai sunt o serie de aspecte care te vor ajuta să valorifici la maximum perioada de odihnă nocturnă.

Gândeşte-te la ce oră te vei trezi

Pentru a şti care este cel mai bun program de somn pentru tine, trebuie să decizi ora la care vrei să te trezeşti. Cele mai recente cercetări indică faptul că nu există nicio diferenţă între a te trezi dimineaţa devreme sau a dormi până după-amiaza târziu, dar este crucial să reţii că, dacă vrei să te trezeşti odihnit şi relaxat, trebuie să setezi o alarmă la o oră fixă, care să sune zi de zi, de-a lungul întregii săptămâni.

Stabileşte de cât timp ai nevoie pentru somn

De-a lungul vieţii, perioada de timp necesară pentru odihnă diferă de la o vârstă la alta. Copiii au nevoie de până la 14 ore, iar între 20 şi 40  de ani sunt utile aproximativ 7 - 9 ore de somn pe zi. Gândeşte-te la cât de mult dormi înainte să te trezeşti plin de energie şi ascultă-ţi corpul pentru a-ţi da seama care este cantitatea perfectă pentru tine.

Fixează ora la care mergi la culcare

După ce te-ai hotărât la ce oră te vei trezi şi de câte ore de somn ai nevoie, ai formula perfectă pentru a stabili la cel oră să mergi la culcare. Dacă respecţi acest program, corpul tău se va simţi pregătit pentru somn la momentul necesar şi te vei putea trezi uşor.

Să spunem că, pe baza vârstei şi a experienţei, ştii că ai nevoie de 7 ore de somn şi decizi că te vei trezi la 8 dimineaţa în fiecare zi. În această situaţie, ar trebui să te duci la culcare la 1 dimineaţa. Dacă te decizi să schimbi programul şi să te trezeşti la 6 dimineaţa, atunci ar trebui să adormi pe la ora 23.00, în fiecare zi.

Evită să te culci mai târziu

Este important să ai grijă la igiena somnului, cum ar fi să nu urmăreşti un film interesant tocmai înainte de culcare şi să nu mergi la somn flămând. A avea grijă de lucruri simple, cum ar fi dezactivarea telefonului mobil şi utilizarea jaluzelelor, poate, de asemenea, îmbunătăţi drastic modul în care arăţi după ce te trezeşti.

Respectă-ţi programul de somn

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului este să te culci la aceeaşi oră, în fiecare zi. Nu numai că îţi va uşura etapa de adormire, ci te va face şi mai inteligent şi mai fericit. Pe de altă parte, a nu dormi suficient în timpul săptămânii şi a dormi în plus în weekend te expune la riscul de a suferi de diabet, obezitate sau boli cardiovasculare.

A te culca mai devreme nu e mai bine

Unii cred că trebuie să meargă la culcare în jurul orei 22.00 pentru a avea un somn de calitate. Cercetările recente ale experţilor de la Universitatea Harvard au dovedit că acest lucru este greşit. Chiar şi păsările de noapte au reuşit să funcţioneze bine în timpul zilei, atâta timp cât au avut nişte ore regulate de somn. Dacă te culci la 3.00 dimineaţa şi te trezeşti la 10.00 dimineaţa, este în regulă, atâta timp cât faci în mod constant acelaşi lucru.