Cum se face cea mai bună ciorbă tradiţională de Peşte. Ce specii se folosesc, ce secret au gospodinele din Delta Dunării

1 shutterstock 1908048676 jpg jpeg

Ciorba de peşte este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiţioale româneşti, dar puţini ştiu să o prepare cum trebuie. Gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete pentru a pregăti cea mai gustoasă ciorbă.

Probabil mulţi dintre noi au auzit că cea mai bună ciorbă de peşte este cea făcută cu apă din Dunăre. Ideal este să nu puneţi în aplicare acest sfat, care nu e decât un mit sau o glumă a oamenilor locului. Chiar marele Ivan Patazaichin povestea, cu umor, o întâmplare legată de acest mit.

„În plasă a picat inclusiv soacră-mea, cu mulţi ani în urmă. Tocmai fusese în Deltă, în vizită la mama, la Mila 23. Îi spune mamei: «Doamnă, i-am promis lui Ivan că, atunci când se întoarce de la concurs, îi pregătesc o ciorbă de peşte. Cum să fac să-mi iasă aşa bună, ca a dumneavoastră?». La care mama îi răspunde: «Cu apă din Dunăre!». Soacră-mea, săraca, a luat-o de bună şi să vedeţi cum, ajunsă acasă, la Ploieşti, s-a pus pe treabă. Apoi, m-a sunat: «Ivan, ţi-am gătit un borş, ca la mama acasă. Am fost la ai tăi, m-am aprovizionat cu peşte. Am luat şi-o canistră cu apă de Dunăre. Să vezi ce ciorbiţă mi-a ieşit!». Cum am auzit-o, am început să râd: <<Mami, te rog frumos, arunc-o!“ declara el pentru oamenidepoveste.ro.

Nu este exclus ca, în urmă cu aproape un secol, preparatul să fi fost făcut în acest mod, dar secretul celei mai bune ciorbe de peşte stă, totuşi, în ingrediente. În primul rând, speciile de peşte folosite, apoi modul de acrire.

Pentru o ciorbă tradiţională, oamenii Deltei spun că e bine să foloseşti între trei şi cinci specii de peşte foarte proaspăt, ideal şi fitofag (crap, novac), şi răpitor (caras, ştiucă, şalău). Este dificil dacă nu ai această materie primă la îndemână, aşa că se pot folosi şi tacâmuri de peşte (cap, cozi, peşti micuţi), care se fierb iniţial împreună, pentru gust, ulterior păstrându-se doar zeama strecurată.

În această zeamă se adaugă apoi legumele tocate (puţine – doar ceapă, morcovi şi roşii) şi bucăţile bune, cărnoase, de peşte. Ţinând cont de faptul că această care e foarte delicată, ea nu trebuie fiartă mai mult de 15 minute, de aceea se adaugă spre finalul procesului de gătire.

Ultimul pas în prepararea ciorbei tradiţionale de peşte aste acrirea, iar gospodinele din Delta Dunării spun că acest tip de ciorbă nu se acreşte niciodată cu borş, ci cu oţet.

Peştele se serveşte cu mujdei, separat de zeamă. Acest preparat este unul dintre cele mai căutate şi mai apreciate din Delta Dunării.

FOTO Shutterstock



Recente

Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg