În 80% din cazuri, infecţiile urinare sunt provocate de bacteria E. Coli. Ele pot fi de mai multe feluri. Infecţiile joase ale tractului urinar (cistitele,localizate la vezica urinară,şi uretritele,localizate la uretre) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de cele înalte (pielonefrite, localizate la rinichi şi la uretere).

Cum se manifestă?

Simptomele unei infecţii urinare variază în funcţie de localizare şi se pot manifesta prin:

- durere sau arsură la urinat;

- senzaţia imposibilităţii de a ţine urina cu uşurinţă sau complet;

- urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge;

- durere abdominală joasă, urinări frecvente;

- stare de rău general.

Pielonefritele debutează cu febră (peste 38 de grade), frisoane, greaţă, vărsături, durere în spate sau laterală (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei).

Cum te tratezi

Tratamentul acestor afecţiuni este bazat pe antibiotic prescris de medic, în funcţie de rezultatele investigaţiilor (antibiogramă şi analiza de urină),dar şi de starea generală de sănătate a pacientului.

Din fericire, infecţiile tractului urinar pot fi prevenite! Este indicat să bei o cantitate mare de lichide în fiecare zi şi să fii atentă la toaletele publice.

Ce măsuri de prevenire să iei:

- Consumă o cantitate mare de lichide,mai ales apă plată.

- Mergi la toaletă imediat ce apare senzaţia de urinare.

- Menţine o igienă intimă exemplară.

- Goleşte vezica urinară cât mai repede ­posibil după un contact sexual.

- Evită produsele igienice şi cosmetice iritante. Uzul deodorantelor, al pudrei de talc şi al gelurilor de duş în regiunea genitală poate irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.

- Consumul unui pahar cu suc de merişor sau al unui supliment care conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa infecţiilor, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. Coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este factorul declanşator al infecţiei urinare.

- Conform specialiştilor, femeile sunt cele mai expuse riscului de a contracta o infecţie a tractului urinar, din cauza unei predispoziţii anatomice.

- Peste 80% din persoanele afectate sunt femei.