În ultimul secol, schimbările climatice au produs inundaţii din ce în ce mai distrugătoare sau valuri de caniculă cu efecte dezastruoase. Cât despre cutremure, în România au fost înregistrate 13 seisme majore, care au afectat mai mult de 400.000 de oameni şi au avut ca rezultat peste 2.000 de decese.

Cutremurul cu 1.500 de victime

Cel mai devastator cutremur din România ultimului veac a fost cel din 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Seismul a început la ora 21:22:22 şi a durat 56 de secunde. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de aproximativ 100 km.

Impactul a fost devastator: 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa. Doar în capitală 10.000 de persoane au fost îngropate sub dărâmături, 1391 dintre ele nemaiputând fi salvate. Printre cei care au pierit atunci au fost actorul Toma Caragiu, cântăreaţa Doina Badea şi poeta Veronica Porumbacu.

În toată ţara au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.  Atât de puternic a fost cutremurul, încât s-a resimţit până în Moscova şi Sankt Petersburg. În Bulgaria, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit. Pierderile materiale de atunci s-ar însuma azi la 1,8 miliarde de euro.

Apele care au luat 50 de vieţi

În România, însă, pierderile provocate de inundaţii în zonele rurale ale ţării sunt de 20 de ori mai mari decât cele provocate de activităţi seismice. Una dintre cele mai devastatoare inundaţii a avut loc pe 14 mai 1970, în Satu Mare. Din cauza ploilor abundente, Someşul a ieşit din matcă, iar apele sale au spart un dig şi o uzină electrică, lăsând în întuneric oamenii ce încercau să se salveze. Însă 56 dintre ei nu au mai reuşit să o facă. Alte peste 20.000 de animale au murit înecate în apele care au inundat jumătate din teritoriul oraşului. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul denumit azi "14 Mai", unde a fost măsurată şi cota maximă a apei: doi metri. Toate casele din cartier au ajuns sub ape.

De altfel, inundaţiile din acel an au fost devastatoare pentru întreaga ţară: peste 1.500 de localităţi au fost distruse şi peste un milion de hectare a fost acoperit de ape.

Avalanşa care a îngropat 23 de oameni

S-a întâmplat pe 17 aprilie 1977 la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Cea mai mare tragedie montană din istoria recentă a României a luat viaţa a 23 de oameni, 19 dintre ei fiind elevi de liceu. Ninsese trei zile şi trei nopţi, iar zăpada atingea câţiva metri. Salvamontiştii, care ştiau că zăpada depusă este instabilă, au încercat să-i împiedice pe copiii şi pe profesorii de la Liceul German din Sibiu să urce pe versant, dar aceştia nu au ascultat. Un elev, care şi-a uitat ochelarii, s-a întors la cabană după ei. Când a ieşit din nou pe uşă, abia a reuşit să strige, sugrumat de emoţie: "Avalanşă!" A fost singurul supravieţuitor.

Salvamontiştii s-au uitat îngroziţi spre munte, dar a fost prea târziu. În pofida eforturilor, nu au mai reuşit să salveze niciun suflet. Atunci, 19 elevi, instructorul care a condus tabăra, un dascăl, o profesoară tânără, însărcinată în luna a patra, şi un turist din Braşov au dispărut pentru totdeauna sub nămeţi. Avalanşa a fost atât de puternică, încât unda de şoc a trecut peste lac şi a spart geamurile cabanei Paltinul, aflată la aproximativ o jumătate de kilometru distanţă.