Te-ai îndrăgostit şi îţi simţi stomacul mai plin de „fluturi“ decât de mâncare? Există o mulţime de expresii distractive pe care le putem folosi pentru a descrie stările fizice care vin odată dragostea, dar adevărul este că există o explicaţie ştiinţifică pentru aceasta.

Kat Van Kirk, sexolog şi terapeut de cuplu, a explicat pentru CNN unul dintre motivele pentru care o persoană îndrăgostită îşi poate pierde pofta de mâncare. „Acea senzaţie de slăbiciune, de fluturi în stomac, lipsa apetitului, de fapt, poate fi cauzată de hormonul stresului, cortizolul. Acesta contractează vasele de sânge din stomac şi dă aceste stări neplăcute“, spune specialistul.

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă a arătat că unul dintre simptomele iniţiale atunci când te îndrăgosteşti este pierderea poftei de mâncare. Studiul a constatat, de asemenea, că lipsa de concentrare şi creşterea libidoului sunt alte simptome frecvente. Nu numai hormonul de stres (cortizolul) poate crea probleme fizice, ci mai există o substanţă care i-ar putea face pe îndrăgostiţi să facă ceva inimaginabil înainte, cum ar fi să reuze desertul.

Potrivit CNN, atunci când ne îndrăgostim, creşte în corp şi nivelul altui hormon, oxitocina. Aceasta joacă un rol imens atât în reglarea greutăţii corporale, cât şi în reglarea poftei de mâncare.


Un studiu a arătat că, atunci când bărbaţilor li s-a administrat oxitocină în timpul mesei aceasta a crescut nivelul hormonilor care reduc pofta de mâncare, scăzând astfel cantitatea de mâncare consumată.

După ce euforia începutului de relaţie trece, însă, lucrurile tind să cadă în cealaltă extremă. Cercetările publicate în revista Health Psychology au confirmat că o relaţie fericită, plină de satisfacţii, duce la creşterea în greutate în primii ani de căsătorie. Cu alte cuvinte, cu cât eşti mai fericit în căsnicie, cu atât mai mari sunt şansele să pui câteva kilograme.

FOTO Shutterstock