De ce este necesar duşul zilnic

1 shutterstock 129598883 jpg jpeg

În ţări precum SUA, Italia, Emiratele Arabe Unite, Germania sau România oamenii tind să se spele pe corp în fiecare zi. Dar acum, când noul coronavirus ne ţine mai pe toţi în case cu zilele, ce rost mai are o îmbăiere în fiecare dimineaţă sau seară? Ei bine, mulţi experţi spun că duşul zilnic aduce mai multe beneficii de sănătate.

Probabil că ai auzit de nenumărate ori că duşul sau baia zilnică nu sunt întotdeauna recomandate. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvarddin SUA, săpunul antibacterian poate ucide bacteriile „bune” şi încurajează creşterea unor organisme mai puţin prietenoase, în timp ce apa caldă poate elimina aşa-numitele microorganisme „normale”. Aceştia creează anticorpi care ne protejează şi care oferă sistemului nostru imunitar un impuls binevenit. Deci, de ce să ne spălăm în fiecare zi corpul, mai ales dacă nu ieşim din casă?

Citeşte şi: Cum să organizezi o seară SPA acasă în cinci paşi simpli

Un duş sănătos, pentru o minte sănătoasă

Peste tot în lume, pandemia de Covid-19  a dus la creşterea alarmantă de cazuri de anxietate şi depresie. Specialiştii în psihoterapie spun că, dacă nu ai probleme dermatologice, un duş zilnic mai mult ajută decât face rău. În primul rând, stabilirea şi menţinerea unei rutine dă scop timpului tău şi ajută să eviţi stările de plictiseală care pot duce la apariţia anxietăţii şi a depresiei. Mai mult, jeturile de apă, calde sau reci, au un impact benefic asupra stării tale - te simţi mai energică, mai veselă şi mai relaxată după un duş sau o baie.

Conform revistei americane de specialitate Psihologia Azi (Psychology Today), cercetătorii din Virginia au descoperit că baia cu apă rece este o metodă eficientă de combatere a depresiei. Asta deoarece temperatura scăzută a apei activează sistemul nervos simpatic şi creşte eliberarea de noradrenalină în creier. În plus, un duş rece de 3-4 minute, ajută la redirecţionarea sângelui de la zonele periferice spre vasele sangvine profunde, limitând inflamaţia şi îmbunătăţind circulaţia sângelui. Mai mult, acestea cresc rata metabolimului, ceea ce duce la arderea grăsimilor. S-a dovedit şi că expunerea repetată a corpului la apă rece creşte considerabil imunitatea.

Citeşte şi: Secretele unui sistem imunitar puternic

Apă caldă în loc de alergare

Pe de altă parte, şi apa caldă are avantajele sale. Dacă ţi se pare dificil să menţii un regim de exerciţii fizice fără acces la spaţii în aer liber sau la o sală de sport, o baie caldă poate oferi aceleaşi beneficii. Ca şi efortul fizic, apa caldă poate reduce inflamaţia şi creşte nivelul de oxid nitric din sânge, scăzând tensiunea arterială.

Un studiu britanic a constatat faptul că o oră petrecută în apă fierbinte produce răspunsuri anti-inflamatorii şi de energie la nivelul corpului, similare cu 60 de minute de activitate fizică moderată. Explicaţia este că activităţile care cresc proteinele de şoc termic pot contribui la îmbunătăţirea controlului glicemiei şi oferi o alternativă la exerciţiul fizic.

Un alt beneficiu important: dacă îţi petreci carantina alături de un partener sau alţi membri ai familiei, probabil că vor aprecia igiena ta corporală de zi cu zi. Totuşi evită folosirea zilnică a săpunului sau gelurilor antibacteriene. Te poţi spăla doar cu apă sau cu un gel mai blând pentru piele.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg