Bunele maniere la masă: reguli pe care trebuie să le cunoști!

Bunele maniere sunt extrem de importante, de aceea oricine trebuie să le cunoască. Pentru a nu fi prins pe picior greșit, iată ce trebuie să faci sau să eviți să faci când ești invitat la masă! 

image

Respectarea regulilor din codul bunelor maniere influențează felul în care te percep cei din jur. Ca să faci o impresie bună, încearcă să te concentrezi pe următoarele norme, unele dintre ele mai puțin cunoscute! 

Citește și: Reguli de bune maniere ciudate. Cum trebuie să te comporți corect, dacă ești la masă cu japonezi 

Reguli de bune maniere la masă pe care trebuie să le cunoști 

Regula nr. 1: „Mănâncă încet‟ - Oricât de înfometat ai fi, în codul bunelor maniere scrie că este important să mănânci încet și să te asiguri că termini de mâncat în același timp cu ceilalți. Când ai terminat, așază-ți tacâmurile unul lângă altul, astfel încât să indice locul în care ar fi numărul „11‟ pe cadranul unui ceas. 

Regula nr. 2: „Nu-ți așeza lucrurile personale pe masă‟ - Când ești invitat la cineva în vizită, telefonul mobil, poșeta, portofelul și orice alt obiect personal pe care îl ai la tine trebuie să stea departe de masă.

Regula nr. 3: „Lichide în dreapta, solide în stânga‟ - Când servești masa în oraș, poate fi uneori confuz să îți dai seama care este paharul tău de pe masă. Pentru a evita această situație, reține că paharele cu lichide se poziționează în partea stângă a mesei, în timp ce alimentele (precum pâinea) în partea dreaptă. 

Citește și: Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate. Le știai? 

Regula nr. 4: „Evită să folosești șervețelul altcuiva‟ - Dacă ai folosit șervețelul tău de pe masă, este nepoliticos să iei șervețelul altcuiva. Cere un șervețel nou, iar dacă te afli la restaurant, evită să mănânci sau să bei ceva până când nu ai așezat șervețelul în poală. 

Regula nr. 5: „Servește corect mâncarea‟ - Pentru a evita confuzia cu privire la cine a fost servit deja, bunele maniere spun că mâncarea se servește întotdeauna spre partea dreaptă. Când ai de-a face cu mâncăruri fierbinți, este bine să ai alături o persoană care să te ajute. 

Regula nr. 6: „Servește câte o bucată din friptură‟ - Este nepoliticos să tai toată bucata de friptură din farfurie, cu excepția cazului în care porționezi carne pentru un copil. 

Regula nr. 7: „Nu-ți sufla nasul la masă‟  - Chiar dacă ai răcit, este nepoliticos să-ți sufli nasul la masă în timp ce alții mănâncă. Ideal este să te retragi la baie sau într-un loc privat. 

Regula nr. 8: „Nu adăuga sare înainte să încerci mâncarea” - Indiferent că te afli într-un restaurant sau în casa cuiva, condimentarea alimentelor înainte de a le gusta este considerat a fi un gest nepotrivit. Ca să nu mai vorbim că te-ai putea sabota singur, dacă mâncarea este deja extrem de condimentată. 

Sursă foto: Shutterstock