Cantitatea contează: porţii ideale pentru cele mai consumate 8 alimente

1 breakfast 2620176 1280 jpg jpeg

Când ţii o dietă, tinzi să acorzi mai multă atenţie numărului de calorii şi nu cantităţii consumate. Câteodată ai tendinţa să reduci porţia de mâncare, dar dacă produsul este dietetic te gândeşti că o farfurie în plus nu-ţi face rău. Ei, aici poţi greşi. Chiar şi mâncarea sănătoasă îţi poate perturba dieta dacă nu ştii să-ţi dozezi cantităţile. Vă dezvăluim toate secretele porţiilor ideale pentru alimentele consumate frecvent.

Cereale integrale

Pentru majoritatea cerealelor, dimensiunea porţiei recomandate este o ceaşcă şi nu o farfurie. Iar unii nutriţionişti ne sfătuiesc să folosim chiar ¾ din ceaşcă. Dacă obişnuieşti să-ţi torni cerealele direct în farfurie, de regulă, vei creşte volumul porţiei de două sau chiar de trei ori.  

Piept de pui

Proteinele din carnea slabă sunt foarte sănătoase. Puiul este aproape întotdeauna prezent în dietele pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, dacă îl vei adăuga zilnic în meniu şi în cantităţi mai mari decât cele recomandate, rişti să nu ajungi la rezultatul dorit. Potrivit nutriţioniştilor o porţie de piept de pui trebuie să cântărească 80-100 de grame (aproximativ dimensiunea unei palme).

Mai citeşte şi: Smoothie-urile vezi, ideale pentru slăbit

 

 

 

Pâine

Dacă gustarea ta reprezintă un sandviş alcătuit din pâine integrală cu carne slabă sau cu legume, este în regulă. Dar chiar şi cea mai sănătoasă combinaţie are o porţie stabilită. Această nu trebuie să conţină mai mult de o felie de pâine.

Fructe

Sunt considerate cel mai bun desert, în plus, sunt o sursă inegalabilă de vitamine şi minerale. Ai crede că poţi mânca oricâte doreşti, considerând că au puţine calorii. Nu este chiar aşa. De exemplu, strugurii conţin mult zahăr, iar cantitatea permisă este de doar 16 bobiţe.

Fructe cu conţinut scăzut de calorii

Grapefruit (32-35 kcal la 100 g)

Mandarine şi portocale (38 kcal)

Pară (42-44 kcal)

Prună (43 kcal)

Piersici (44 kcal)

Mere şi caise (46 kcal)

Ananas (48 kcal)

Mai citeşte şi: Lapte cu miere beneficii. 6 feluri în care protejează organismul

Cafea cu lapte

Valoarea energetică a cafelei negre este de numai 2 kcal. Dacă adaugi lapte sau frişcă, aceasta creşte imediat. Nimeni nu-ţi interzice însă să te bucuri de plăcerea unei cafele cu lapte sau cu zahăr, chiar dacă eşti la dietă. Cantitatea pe care o recomandă nutriţioniştii este de 1 linguriţă (lapte, zahăr) pentru o cană.

Dressing pentru salată

Deşi ingredientele pe care le conţine salata ta sunt reduse în calorii, dressingul îi va adăuga destul de mult.  Depinde însă din ce îl prepari.  Unele sosuri pot adăuga până la 500 kcal. Prin urmare, se recomandă să adaugi doar 2 linguri de sos în farfurie. Iar dacă te afli la restaurant şi ospătarul ţi-a adus mai mult, nu-l adăuga pe tot, ci adu-ţi aminte de porţia recomandată. Ideal ar fi să utilizezi dressinguri nu foarte grase, ci pe bază de ulei de măsline şi lămâie.

Burgeri

Chiar dacă burgerii conţin ingrediente sănătoase, acest fel de mâncare nu poate fi numit dietetic. Şi asta din cauza proporţiilor. În restaurante, burgerii, de regulă, cântăresc cel puţin 200 de grame, în timp ce porţia recomandată nu este mai mare de 100 de grame. Astfel, dacă pofteşti la un burger să ştii că îţi administrezi o cantitate dublă de calorii.

Băuturi acidulate

Din când în când te mai ispiteşte câte un suc acidulat, fie cola sau fanta. Chiar dacă alegi variante dietetice (zero zahăr), să ştii că porţia admisă este de 300 ml pe zi, mai puţin decât varianta sucurilor la doză, care au 330 ml. Pentru un regim alimentar sănătos şi echilibrat, este de preferat să excluzi definitiv din alimentaţie sucurile din comerţ.

Mai citeşte şi: 7 alimente pentru creşterea imunităţii şi a energiei creierului