7 alimente pe care n-ar trebui să le mănânci în stare crudă. Gătite, unele sunt mai hrănitoare

2 shutterstock 1931634947 jpg jpeg

Sunt cunoscute pericolele consumului de aluat de prăjituri necopt, dar ştiai că există o mulţime de alte alimente care îţi pot face rău sau nu-ţi oferă atât de multe elemente nutritive dacă sunt mâncate crude?

Fasolea, de exemplu, este benefică dacă este gătită, dar poate fi foarte dăunătoare dacă este consumată crudă. Legumele crucifere sunt mult mai uşor de digerat gătite, au mai multe efecte benefice şi un gust mai bun. Evită să mănânci carnea de orice tip dacă nu este preparată suficient de bine. Cărnurile trebuie gătite la o temperatură potrivit. Pentru carnea tocată, cea mai potrivită este 71°C, iar pentru cotlete, carnea de porc, fripturi de vită sau miel, aceasta este de 62°C. Carnea de pasăre ar trebui să atingă o temperatură internă de aproape 74°C pentru a fi bine gătită. Dacă sunt gătite la temperaturi mai mici, consumul acestora este riscant.

1. Fasole verde

Fasolea verde crudă nu este neapărat otrăvitoare, aşa cum s-a crezut cândva, dar atunci când este gătită, poate avea niveluri mai mari de lectină proteică, pe care o conţine şi care poate provoca probleme digestive. Decolorarea fasolei verzi, prin fierbere, este un semn că a scăzut semnificativ nivelul de lectină, deci este mai sigură pentru consum.

2. Cartofi

Un aliment preferat de mulţi este cartoful. Prăjit, fiert, copt sau sub formă de piure, cartoful este delicios, dar niciodată nu trebuie consumat crud. Cartofii nefierţi şi verzi trebuie evitaţi, deoarece pot conţine compuşi toxici numiţi glicoalcaloizi, ca solanina, care pot afecta sistemul digestiv. De altfel nici gustul sau textura nu sunt tocmai plăcute.

3. Roşii

Roşiile sunt gustoase proaspete, gătite, coapte, dar expunerea lor la căldură eliberează un element nutritiv numit licopen, un antioxidant care îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi reduce riscul de a suferi de cancer. Prin gătire, se distrug pereţii celulari şi acest lucru eliberează elementele nutritive precum licopenul. Gătitul alimentelor le face, în general, mai uşor de digerat din acelaşi motiv: distrugerea pereţilor celulari.

Citeşte şi:

Alimente cu termen de valabilitate prelungit. Merită să le ai în cămară pentru zile negre

Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente! Ce-ţi recomandă cardiologii să scoţi din meniu

4. Vinete

Aceste legume au acelaşi compus glicoalcaloid ca şi cartofii cruzi. Este vorba despre solanină, care nu este letală, dar nu este ideal s-o mănânci. Studiile au arătat că vinetele au acţiune antioxidantă atunci când sunt preparate sote, în ulei de măsline.

5. Broccoli

Este o legumă cu efecte benefice incredibile dacă este gătită corespunzător. De pildă, combate cancerul datorită unor substanţe numite glucozinolaţi. Un studiu a analizat efectul gătirii la abur faţă de prăjirea sau fierberea de broccoli şi a constatat că aburul a păstrat sau a crescut nivelul de glucozinolaţi, în timp ce prăjirea sau fierberea au determinat compuşii să se degradeze în mod semnificativ. În plus, este mult mai uşor pentru sistemul digestiv să proceseze broccoli dacă acesta este gătit şi nu consumat crud.

6. Spanac

Crud sau fiert, spanacul oferă multe elemente nutritive, dar, atunci când este ţinut la aburi, este digerat mai bine. Mai mult, organismul asimilează mai uşor fierul şi calciul preluate din spanac. Acidul oxalic din spanac, care de obicei inhibă absorbţia fierului şi calciului, se diminuează la aburi sau în urma fierberii.

7.  Sparanghel

Una dintre acele legume care are un gust mai bun dacă este condimentat şi gătit corespunzător, sparanghelul este şi mai sănătos dacă nu este mâncat în stare crudă. Gătirea sparanghelului verde creşte conţinutul său de antioxidanţi în comparaţie cu consumul tulpinilor crude.

FOTO: Shutterstock  



Recente

Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput  Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu  jpg
Culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg
cursuri functionari curs resurse umane jpg
Beneficiile extrasalariale si afacerile la inceput de drum de ce ai nevoie de ele jpg
Stima de sine jpg
Minimalimul emotional  Sursa foto shutterstock 2409609473 jpg
psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde  Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test  Care fata e mai atragatoare  Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
vise jpg
Test  Alege 3 animale  Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111  Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii  Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg