7 alimente pe care n-ar trebui să le mănânci în stare crudă. Gătite, unele sunt mai hrănitoare

2 shutterstock 1931634947 jpg jpeg

Sunt cunoscute pericolele consumului de aluat de prăjituri necopt, dar ştiai că există o mulţime de alte alimente care îţi pot face rău sau nu-ţi oferă atât de multe elemente nutritive dacă sunt mâncate crude?

Fasolea, de exemplu, este benefică dacă este gătită, dar poate fi foarte dăunătoare dacă este consumată crudă. Legumele crucifere sunt mult mai uşor de digerat gătite, au mai multe efecte benefice şi un gust mai bun. Evită să mănânci carnea de orice tip dacă nu este preparată suficient de bine. Cărnurile trebuie gătite la o temperatură potrivit. Pentru carnea tocată, cea mai potrivită este 71°C, iar pentru cotlete, carnea de porc, fripturi de vită sau miel, aceasta este de 62°C. Carnea de pasăre ar trebui să atingă o temperatură internă de aproape 74°C pentru a fi bine gătită. Dacă sunt gătite la temperaturi mai mici, consumul acestora este riscant.

1. Fasole verde

Fasolea verde crudă nu este neapărat otrăvitoare, aşa cum s-a crezut cândva, dar atunci când este gătită, poate avea niveluri mai mari de lectină proteică, pe care o conţine şi care poate provoca probleme digestive. Decolorarea fasolei verzi, prin fierbere, este un semn că a scăzut semnificativ nivelul de lectină, deci este mai sigură pentru consum.

2. Cartofi

Un aliment preferat de mulţi este cartoful. Prăjit, fiert, copt sau sub formă de piure, cartoful este delicios, dar niciodată nu trebuie consumat crud. Cartofii nefierţi şi verzi trebuie evitaţi, deoarece pot conţine compuşi toxici numiţi glicoalcaloizi, ca solanina, care pot afecta sistemul digestiv. De altfel nici gustul sau textura nu sunt tocmai plăcute.

3. Roşii

Roşiile sunt gustoase proaspete, gătite, coapte, dar expunerea lor la căldură eliberează un element nutritiv numit licopen, un antioxidant care îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi reduce riscul de a suferi de cancer. Prin gătire, se distrug pereţii celulari şi acest lucru eliberează elementele nutritive precum licopenul. Gătitul alimentelor le face, în general, mai uşor de digerat din acelaşi motiv: distrugerea pereţilor celulari.

Citeşte şi:

Alimente cu termen de valabilitate prelungit. Merită să le ai în cămară pentru zile negre

Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente! Ce-ţi recomandă cardiologii să scoţi din meniu

4. Vinete

Aceste legume au acelaşi compus glicoalcaloid ca şi cartofii cruzi. Este vorba despre solanină, care nu este letală, dar nu este ideal s-o mănânci. Studiile au arătat că vinetele au acţiune antioxidantă atunci când sunt preparate sote, în ulei de măsline.

5. Broccoli

Este o legumă cu efecte benefice incredibile dacă este gătită corespunzător. De pildă, combate cancerul datorită unor substanţe numite glucozinolaţi. Un studiu a analizat efectul gătirii la abur faţă de prăjirea sau fierberea de broccoli şi a constatat că aburul a păstrat sau a crescut nivelul de glucozinolaţi, în timp ce prăjirea sau fierberea au determinat compuşii să se degradeze în mod semnificativ. În plus, este mult mai uşor pentru sistemul digestiv să proceseze broccoli dacă acesta este gătit şi nu consumat crud.

6. Spanac

Crud sau fiert, spanacul oferă multe elemente nutritive, dar, atunci când este ţinut la aburi, este digerat mai bine. Mai mult, organismul asimilează mai uşor fierul şi calciul preluate din spanac. Acidul oxalic din spanac, care de obicei inhibă absorbţia fierului şi calciului, se diminuează la aburi sau în urma fierberii.

7.  Sparanghel

Una dintre acele legume care are un gust mai bun dacă este condimentat şi gătit corespunzător, sparanghelul este şi mai sănătos dacă nu este mâncat în stare crudă. Gătirea sparanghelului verde creşte conţinutul său de antioxidanţi în comparaţie cu consumul tulpinilor crude.

FOTO: Shutterstock  Recente

Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job foto  Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test Care este prima impresie pe care o faci Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg