Aşa incluzi mai multe legume în dietă
Pentru o viaţă sănătoasă, doctorii ne recomandă să mâncăm zilnic legume. Schimbarea obiceiurilor poate fi uneori dificilă şi necesită mult efort. Dar dacă modificarea aduce beneficii sănătăţii, ar trebui să începi să pui în practică cât mai repede următoarele sfaturi.
De ce este important să mănânci mai multe legume:
Legumele sunt sursă importantă de substanţe nutritive, inclusiv vitamine, proteine, fibre şi minerale, iar ele trebuie să facă parte din dieta zilnică. Consumul de legume poate preveni apariţia mai multor afecţiuni. În ciuda beneficiilor pe care le au, sunt foarte puţini oameni care mănâncă zilnic legume. Motivul? Sunt foarte multe produse alimentare gata preparate, care sunt mult mai rapid de pregătit decât legumele.
Dacă ai copii, este foarte important să-i înveţi să aprecieze legumele şi fructele de la o vârstă fragedă. Cei mici trebuie să descopere toate gusturile şi aromele pe care le oferă mâncarea. Evită ca ei să crească şi să refuze legumele la vârsta adultă, ajungând să aleagă o alimentaţia nesănătoasă.
Consumul de legume nu este sinonim cu dieta, vegetarianismul sau boala. Dimpotrivă, pentru a fi sănătoşi, ar trebui să mâncăm mai multe legume şi ele să devină un obicei alimentar.
Iată câteva sfaturi:
Ar trebui să consumăm 400 de grame de legume în fiecare zi. Pare o cantitate mare, dar gramajul poate creşte uşor. Începe cu un număr mai mic. Vei vedea că începând să consumi cantitatea minimă recomandată, corpul tău va cere mai mult.
Modifică reţetele
Mâncărurile pe care le faci de obicei sau pe care le mănânci zilnic se pot schimba dacă adaugi nişte legume. De exemplu, poţi începe să adaugi:
- Morcov în chifteluţe;
- Broccoli în paste;
- Felii de vinete între straturi de lasagna;
- Diverse legume în omletă.
Mănâncă legume la micul dejun
Cine spune că la micul dejun trebuie să mănânci numai fructe, cereale şi iaurt? Deşi fructele sunt sănătoase, putem să mâncăm şi legume dimineaţa. Ce zici de castravete sau roşie, suc de ţelină ori o omletă cu frunze de spanac?
Mănâncă supe şi ciorbă
În timpul iernii, organismul are nevoie de alimente săţioase şi bogate în calorii, dar ce zici de o supă de legume? Prepară-ţi o supă din legumele care-ţi plac – cartofi, ceapă, morcov, ţelină etc. Mâncarea caldă îţi încălzeşte stomacul, este săţioasă, gustoasă şi foarte sănătoasă.
Caută reţete ”alternative”
Oamenii cred că vegetarienii şi veganii mănâncă doar salată verde şi salate de roşii, concepţie care este total greşită. Există un milion de reţete pe care le putem face pentru a mânca mai multe legume, precum şi pentru a ne încânta cu noi arome. Pateu de dovleac, hamburgeri de sfeclă şi linte, lasagna de vinete ... există infinit de multe opţiuni în jurul tău.
Credit foto: www.steptohealh.com