Beneficiile algelor marine asupra sănătăţii

Numite şi „iarbă de mare”, algele sunt plante răspândite atât în ape sărate şi dulci, cât şi pe sol, pietre sau chiar copaci, în anumite cazuri. Folosite în bucătăria chineză încă din cele mai vechi timpuri, algele reprezintă unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume.
Bineînţeles,din toate cele peste 10.000 de specii de alge care există,numai o parte sunt comestibile.
Cele mai bogate în nutrienţi sunt cele verzi,roşii şi brune,datorită numărului mare de vitamine,minerale şi antioxidanţi pe care le conţin. În plus,algele conţin şi beta caroten-care acţionează ca un antioxidant-,precum şi proteine,polizaharide,fibre care ajută la accelerarea tranzitului intestinal,dar şi clorofilă,substanţă cu efect regenerant. Consumul de alge are multe alte beneficii asupra sănătăţii,printre care şi faptul că acestea stimulează atât circulaţia sangvină,cât şi metabolismul şi ajută organismul să elimine surplusul de grăsime. Ele au proprietăţi cicatrizante şi bactericide,iar datorită enzimelor conţinute,ajută la digestie.
Stimulează glandele endorfine
Pe de-o parte,pot fi considerante un detoxifiant prin faptul că accelerează arderea grăsimilor şi facilitează eliminarea toxinelor iar,pe de altă parte,stimulează activitatea glandelor endocrine,în special a hipofizei,pancreasului şi tiroidei. De asemenea,algele roşii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor,şi un consum regulat de alge poate reduce atât numărul de atacuri virale,cât şi severitatea lor. Nu în ultimul rând,consumul de alge ajută la combaterea oboselii şi a îmbătrânirii celulare.