Capcana produselor „fără calorii” – bune sau nu?

Produsele „light“, fără zahăr, degresate, îţi promit mai puţine calorii, deci crezi le poţi mânca fără grijă. Oare aşa să fie?
Dacă optezi pentru produse light ca să slăbeşti,ai grijă:unul din marile lor dezavantaje este că eşti tentată să le consumi fără măsură pentru că,nu-i aşa,sunt concepute ca să nu îngraşe. Însă nu există produs „zero calorii”,mai ales când vine vorba de dulciuri din comerţ.
Îndulcitori controversaţi în loc de zahăr
În produsele light se folosesc îndulcitori sintetici precum aspartamul sau zaharina,care au un efect controversat,mai nociv decât zahărul. Spre exemplu,aspartamul (E 951) este bănuit a fi unul dintre cei mai cancerigeni aditivi alimentari.
Legea compensaţiei
Ce nu ştii e că,la produsele procesate din comerţ,lipsa dulceţii – în cazul produselor fără zahăr – sau a consistenţei cremoase – în cazul produselor degresate – trebuie compensată cumva.
Cum are loc acest proces de compensaţie? Spre exemplu,iaurtului cu zahăr mai puţin i se adaugă,spre compensare,grăsime,iar celui degresat,un ingredient care să-i dea mai multă savoare,dar care poate „îngreuna” aportul caloric. Numai citind etichetele vei putea compara numărul de calorii furnizat de produsul light,prin comparaţie cu cel obişnuit.
Cum se dă savoare „degresatelor”
Alimentele degresate îţi pierd gustul. Tu ai cumpăra un produs fără gust? Ca să li se adauge un pic de savoare,producătorul le adaugă aditivi alimentari,margarină,amidon modificat sau zahăr. Aroma e asigurată,dar şi numărul de calorii creşte.
Citeşte şi: