Ce NU ar trebui să-ţi lipsească din dietă dacă fumezi

Pe lângă carenţele nutriţionale cu care te poţi confrunta, pot apărea şi alte probleme de sănătate în urma viciului fumatului, cum sunt afecţiunile gastrointestinale. Ca să le eviţi, ai grijă la dietă!
Dacă nu intenţionezi să renunţi la acest viciu,e bine totuşi să acorzi mai multă atenţie alimentaţiei,pentru că tutunul anulează cantitate mare de vitamine şi minerale. De aceea,e bine să completezi depozitele de nutrimenţi printr-o dietă sănătoasă,bazată pe legume şi fructe.
Vitaminele C şi D,de ajutor în prevenirea bolilor
În caz că nu ştiai,fumatul distruge vitamina C din corp. În mod normal,o persoană nefumătoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi,însă un fumător are nevoie de doză dublă de vitamina C,respectiv de 80 mg/zi.
Asta pentru că,în organism,vitamina C poate neutraliza radicalii liberi din fumul de tutun şi protejează inima de boli. De asemenea,previne apariţia maladiei Alzheimer şi a cancerului.
Include în alimentaţie măceşele,cătina,roşiile,kiwi,pătrunjelul,ardeii graşi,căpşunile,portocalele şi broccoli.
Fumatul este asociat şi cu deficitul de vitamine D şi B12,pe care le poţi lua din peşte,lapte,ouă,cereale integrale,soia,carne de pui,vită,porc,ficat,fructe de mare.
Consumă mai multe lactate şi redu cofeina
Cei mai mulţi fumători savurează o cafea alături de ţigară,iar acest obicei nesănătos afectează structura şi rezistenţa oaselor. Ca să previi bolile de articulaţii redu aportul de cafea şi de băuturi tip cola şi include în dietă cât mai multe lactate.
Acestea nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a persoanelor fumătoare,cu atât mai mult în cazul femeilor,care au densitatea osoasă mai mică decât cea a bărbaţilor.
foto:rebootwithjoe.com