Dieta de sărbători
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere pentru a nu ne îngrăşa după mesele bogate de Crăciun şi Anul Nou este să ne limităm porţiile. De asemenea, cel mai bine ar fi să mergem mai mult spre alimente uşor de digerat.
Mâncarea preparată de Sărbători este diversificată, fiecare având de unde alege ceea ce îi place. Sarmale, cârnaţi, şuncă, friptură, prăjituri, cozonac, salată boeuf etc., toate se găsesc pe masa de Crăciun. Însă, dacă vrei să te menţii în formă, ar trebui să guşti din toate, fără a exagera.
De Sărbători nu trebuie să te sacrifici, ci să acorzi mai multă atenţie alimentaţiei zilnice, mai ales dacă ai ţinut post în ultimele săptămâni. Evită creşterea în greutate, problemele digestive şi cele de somn.
Pe lângă mâncarea tradiţională, alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta ta sunt:
Ouăle
Ouăle sunt surse importante de proteine şi amino acizi esenţiali, plus că sunt foarte săţioase. Cea mai bună opţiune este să mănânci fierte, nu prăjite. Iar dacă ai poftă de o omletă, foloseşte ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui (o cantitate mică).
Brânză
O bucată mică de brânză conţine aproximativ 100 de calorii, triptofan, proteine şi caseină. Studiile au arătat că aceste substanţe nutritive accelerează metabolismul.
Carne de curcan şi piure de dovleac
Un fel de mâncare săţios şi cu puţine calorii este format din piure de dovleac şi carne de curcan. Carnea de curcan este sursă importantă de triptofan şi proteine, stimulând procesul de digestie mai mult decât carnea de pui. Alege ca garnitură piureul de dovleac, care este foarte sănătos şi cu un conţinut caloric scăzut.
Legume
Legumele nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Castravetele, roşiile, salata verde, varza ect., sunt ingredientele de bază pentru salate. Pe lângă carnea de porc sau pui, cele care trebuie să se regăsească sunt legumele.
Peşte
Peştele este sănătos şi bogat în substanţe nutritive. Recomandat este peştele alb, deoarece peştele gras are o cantitate mult prea mare de grăsimi – el poate fi mâncat la masa de prânz, mai puţin seara.
Fructe
Fructele nu trebuie să lipsească din peisaj în perioada Sărbătorilor. Portocalele, clementinele, grepfrutul, strugurii, perele, merele ect., sunt fructele care trebuie să se găsească pe masa ta.
În plus, este foarte important să bei apă. Nu exagera cu băuturile carbogazoase şi cele alcoolice. Nu uita că organismul are nevoie de apă pentru a se menţine hidratat, dar şi pentru a-şi putea îndeplini organele (ficatul, rinichii, stomacul) funcţiile.