Legume congelate sau proaspete? Ambele aduc beneficii pentru sănătate!

Păstrezi fructele şi legumele în congelator? Nu-ţi face probleme că îşi vor pierde din proprietăţi. Potrivit Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), legumele congelate asigură aceeaşi cantitate de nutrienţi şi beneficii pentru sănătate, precum alimentele proaspete.
Dacă sunt băgate în congelator la scurt timp după ce au fost culese,fructele şi legumele îşi păstrează vitaminele,mineralele,fibrele şi fitochimicalele din conţinut.
Fructele şi legumele proaspete sunt fierte o perioadă scurtă de timp sau doar sunt date la abur,după care sunt congelate. Tot procesul nu durează mai mult de câteva ore de la cules.
Prin urmare,cercetătorii americani recomandă consumul de legume şi fructe congelate din două motive:-pentru că aduc aceleaşi beneficii sănătăţii ca şi cele proaspete;-pentru că nu se strică atât de uşor.
În concluzie,când mergi la cumpărături nu trebuie să eviţi raionul de congelate. Însă fii atent la conţinutul de zahăr sau sirop care poate fi adăugat în fructe.
Iată ce alimente nu trebuie ţinute la frigider
Depozitarea la rece poate fi benefică în cazul multor alimente,pentru că le menţine proaspete şi le prelungeşte valabilitatea. Totuşi,frigul modifică consistenţa unui produs şi gustul,iar în unele cazuri favorizează mucegaiul.
În magazinele mari,produsele sunt aranjate astfel încât alimentele să se păstreze proaspete şi să nu-şi schimbe culoarea şi textura.
De exemplu,pâinea se ţine la temperatura camerei,iar bananele,ceapa şi cartofii sunt depozitate la temperaturi scăzute,dar nu sub 0,pentru că umiditatea le înnegreşte şi le modifică gustul.
Ceapa
Este foarte important să nu depozitezi ceapa în frigider,pentru că frigul o înmoaie şi,din cauza umidităţii,începe să se mucegăiască,alterând gustul şi altor alimente din frigider. Cel mai bine,păstrează ceapa într-un loc uscat,aerisit şi la temperatura camerei,lucru valabil şi în cazul usturoiului.
Cartofii
Dacă ţii cartofii la rece,temperatura scăzută va transforma mai repede amidonul din ei în zahăr şi le va schimba gustul şi textura. Astfel,la preparare,cartofii vor fi granuloşi şi vor avea un gust diferit. Dacă îi fierbi în coajă,vei vedea că aceasta se înnegreşte. Ţine-i departe de lumină şi la temperatură între 3 °C şi 6 °C.
Pâinea
La temperaturi scăzute,miezul şi coaja pâinii se usucă,se întăresc şi îşi pierd din prospeţime. În plus,îşi schimbă gustul şi mirosul. Se recomandă păstrarea ei într-o pânză curată sau în cutia specială de pâine.
Bananele
Una dintre cele mai frecvente greşeli când vine vorba despre depozitatul alimentelor în frigider este păstrarea bananelor la rece,în ideea că rezistă mai mult. Din păcate,temperatura rece le înnegreşte coaja,iar acestea capătă un aspect inestetic,de luat în seamă dacă ai musafiri şi vrei să îi serveşti cu fructe.