Legume şi fructe de vară prietenoase cu silueta

1 69900 original jpg jpeg

Profită de oferta de sezon pentru a-ţi reface rezervele de vitamine şi minerale şi pentru a scăpa de kilogramele în plus. Roşiile, ardeii graşi dar şi delicioasele piersici te ajută să slăbeşti fără efort, să te hidratezi corespunzător - şi dau un aer tineresc tenului tău.

Roşiile – de bază în salate

Profită de abundenţa lor pe piaţă şi de preţul scăzut pentru a face o cură de sănătate. Foloseşte-le din belşug în salate şi în supe,fiindcă au un aport caloric extrem de scăzut:38 kcal/ cană de roşii mărunţite (32 kcal/cană în cazul roşiilor galbene). În plus,conţin apă în procent mare,deci te hidratează corespunzător în zilele caniculare şi au efect diuretic,contribuind la eliminarea toxinelor. Sunt bogate în antioxidanţi şi în precursori ai vitaminei A. Iar aceşti compuşi sunt benefici pentru piele,protejându-te în mod natural de razele nocive ale soarelui şi având un efect anticancerigen.

Dovleceii – ideali în diete

Sunt săraci în calorii (26 kcal/cană),deci numai buni pentru dietele de vară. Pot fi gătiţi la cuptor,cu usturoi şi ulei de măsline,tăiaţi felii şi preapraţi la grătar,dar pot fi consumaţi şi cruzi – tăiaţi batoane subţiri şi acompaniaţi de sosuri-cremă uşoare sau raşi în salate. Sunt o sursă bună de potasiu,de vitamine A,B,C,K.  

Ardeii graşi – ajută tranzitul intestinal

Aportul lor energetic e scăzut (46 kcal/cană). Sunt gustoşi şi aduc fibrele de care ai nevoie pentru un tranzit intestinal echilibrat. În plus,furnizează de trei ori necesarul zilnic de vitamină C! Această vitamină,se ştie,este un important ingredient natural anti-îmbătrânire,prevenind degradarea colagenului.

Caisele – te vitaminizează

Parfumate şi moi,conţin vitaminele A,C,B3. Culoarea aurie a fructului se datorează concentraţiei mari de betacaroten,care,odată ajuns în organism,se transformă rapid în vitamina A,cu rol în tonifierea pielii şi prevenirea apariţiei ridurilor. Mineralele din compoziţie (magneziu,fosfor,potasiu) şi oligo-elementele sunt un excelent remediu împotriva anemiei,iar fibrele din fruct facilitează tranzitul intestinal. O cană cu fruct mărunţit oferă 79 kcal.

Piersicile – hidratează şi răcoresc

Uşoare şi răcoritoare,piersicele hidratează fără aport prea mare de zahăr (60 de kcal/cană de fruct feliat). Au un conţinut serios de vitamina C (7 mg la 100 g fruct) şi de provitamină A (mai ales în piersicile aurii,0,5-1 mg la 100 g). Fibrele lor sunt deosebit de moi şi de bine tolerate,chiar şi de persoanele cu probleme gastro-intestinale.