Se încălzeşte! Alege să faci un grătar delicios şi sănătos

Se anunţă vreme numai bună de ieşit la picnic, la grătar, undeva în natură, cu cei dragi, gustând din bunătăţi preparate cu multă pasiune. Mirosul răspândit de o friptură la grătar este inconfundabil. Urmează sfaturile noastre şi vei face nu doar un grătar apetisant, ci şi unul mai sănătos.
Este foarte important ca atunci când găteşti să respecţi regulile de igienă. Despre acestea şi multe altele,ne-a povestit nutriţionistul Corina Zugravu,care subliniază că trebuie să te asiguri că ai rezervă suficientă de apă atunci când te apuci de treabă.
„Oamenii pun mâna pe carnea crudă,dar apoi nu au cu ce să se spele sau o fac necorespunzător. Acelaşi lucru şi în cazul legumelor de salată“,explică nutriţionistul.
Cărbunele degajă substanţe cancerigene
În ceea ce priveşte prepararea cărnii,specialistul spune că în urma arderii cărbunelui sau lemnului,se degajă substanţe cancerigene,care se impregnează în carne. De aceea,pentru a limita acest risc,foloseşte brichete speciale,din mangal,pentru grătar. Se găsesc în comerţ şi sunt accesibile.
De ce e bine să eviţi grătarul de pui
Nu pune carnea direct pe flacără. E mai bine să eviţi acest obicei nesănătos şi să aştepţi ca focul să ardă mocnit. Alege să prepari carne cât mai slabă,tăiată subţire,pentru a se pătrunde bine.
În aceea ce priveşte carnea de pui,nutriţionistul spune că “e greu de preparat,nu se pătrunde bine la articulaţii şi e risc mare de toxiinfecţie cu bacteriile Salmonella sau Campylobacter.
Mai degrabă este bun peştele sau o carne slabă de purcel. Ar merge şi piept de găină dezosat“,sfătuieşte specialistul.
Ia carne de mici de la măcelari
Încearcă să cauţi o sursă bună de carne pentru mici,de exemplu de la o măcelărie cu vechime. De regulă,nu prea ştim ce conţine carnea de mici din comerţ,aşa că e mai bine să vezi cu ochii tăi cum este tocată şi amestecată carnea.
Nu de alta,dar eviţi astfel să cumperi puţină carne şi mai multă grăsime,zgârciuri şi sare.