Stevia sau zahăr? Cât de benefic este acest substituent al zahărului, ce gust are şi reacţiile adverse

1 shutterstock 1729656538 jpg jpeg

Popularitatea steviei creşte tot mai mult, în timp ce alţi îndulcitori încep să fie ocoliţi şi uitaţi. Cât este de sigură această alternativă a zahărului, de unde provine şi cu ce efecte secundare vine la pachet?

Una dintre principalele întrebări care necesită un răspuns este dacă stevia are gust de zahăr? Nu chiar, de fapt, dieteticianul Leah Kaufman explică pentru thehealthy.com, că „nu vei obţine niciodată un înlocuitor de zahăr care să aibă exact gustul zahărului‟. Stevia provine dintr-o plantă dulce, însă nu suficient, aşa că este amestecată cu un agent mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza (glucide din porumb), ceea ce îi conferă un gust mai dulce, aspect şi textură ca ale zahărului.

Când stevia a cucerit industria alimentară din toată lumea, în piaţă erau deja o mulţime de subtituenţi pentru gustul dulce. Însă nicinul nu intra în categoria natural. Mai mult, înlocuitorul zahărului pe bază de stevia nu avea calorii şi era până la de 300 de ori mai dulce ca zahărul. Aceasta super calitate a fost exact ceea ce voiau să audă comercianţii, dar şi marea de oameni cu probleme de greutate. Cu toţii sperau că stevia ar putea ajuta curele de slăbire, fără a sacrifica gustul şi că va juca un rol în gestionarea diabetului.

Ce este stevia

Ceea ce găsim în magazin este un derivat din planta sud-americană Stevia rebaudiana, care conţine glicozide şi steviol. Substituentul de zahăr este utilizat pentru a îndulci băuturi, deserturi, gume de mestecat, produse de patiserie, bomboane, iaurturi.

Cât de sănătoasă este

Stevia este considerată, în general, a fi un ingredient „recunoscut ca fiind sigur‟, de către Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). În trecut, au existat unele îngrijorări cu privire la faptul că stevia ar putea creşte riscul de cancer sau ar putea declanşa probleme de reproducere pe baza studiilor pe cobai. Cu timpul, studiile amănunţite au tras concluzii că stevia în mâncare este sigură. Cu toate acestea, ingredientul este în continuare în teste şi experimente pe termen lung.

Cât de benefică este pentru sănătate

Controlul nivelului de zahăr din sânge este piatra de temelie a gestionării diabetului, iar unele alimente au efecte mai bune în acest sens decât altele. Stevia nu creşte glicemia, explică Leah Kaufman, aşa că ar fi o alternativă bună şi sigură la zahăr pentru pacienţii cu diabet.

Există chiar şi unele dovezi care sugerează că stevia poate fi benefică şi pentru controlul poftei de dulce. Într-un studiu realizat în 2017 şi publicat în Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au arătat că stevia stimulează o proteină esenţială pentru percepţia gustului şi este implicată în eliberarea insulinei după masa – hormonul insulină este produs de pancreas pentru a regla glicemia.

Asociaţia Americană a Diabetului şi Asociaţia Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet zaharat, dacă o utilizează cu moderaţie şi nu compensează consumând suplimentar calorii.

Autorităţile reprezentative pentru siguranţa alimnetară, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi Organizaţia Mixtă pentru Alimentaţie şi Agricultură / Comitetul de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru aditivi alimentari, au stabilit un interval zilnic acceptat de aport de cel mult 12 mg pe zi!

Stevia este un bun înlocuitor pentru zaharoza calorică, deoarece nu are calorii. „Cei care aleg să înlocuiască zahărul cu stevia pot beneficia de această alternativă; cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată‟, spune Kaufman.

Citeşte şi Ce nu ştiai despre îndulcitori – Alitamul, un îndulcitor nou, este de mii de ori mai dulce ca zahărul

Este bine să ştii că, un studiu în acest sens, efectuat în anul 2016, a scos la iveală că participanţii care au consumat o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr dimineaţa au compensat mâncând mai mult la prânz.

@shutterstock



Recente

shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg