Stevia sau zah─âr? C├ót de benefic este acest substituent al zah─ârului, ce gust are ┼či reac┼úiile adverse

1 shutterstock 1729656538 jpg jpeg

Popularitatea steviei cre┼čte tot mai mult, ├«n timp ce al┼úi ├«ndulcitori ├«ncep s─â fie ocoli┼úi ┼či uita┼úi. C├ót este de sigur─â aceast─â alternativ─â a zah─ârului, de unde provine ┼či cu ce efecte secundare vine la pachet?

Una dintre principalele ├«ntreb─âri care necesit─â un r─âspuns este dac─â stevia are gust de zah─âr? Nu chiar, de fapt, dieteticianul Leah Kaufman explic─â pentru thehealthy.com, c─â ÔÇ×nu vei ob┼úine niciodat─â un ├«nlocuitor de zah─âr care s─â aib─â exact gustul zah─âruluiÔÇč. Stevia provine dintr-o plant─â dulce, ├«ns─â nu suficient, a┼ča c─â este amestecat─â cu un agent mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza (glucide din porumb), ceea ce ├«i confer─â un gust mai dulce, aspect ┼či textur─â ca ale zah─ârului.

C├ónd stevia a cucerit industria alimentar─â din toat─â lumea, ├«n pia┼ú─â erau deja o mul┼úime de subtituen┼úi pentru gustul dulce. ├Äns─â nicinul nu intra ├«n categoria natural. Mai mult, ├«nlocuitorul zah─ârului pe baz─â de stevia nu avea calorii ┼či era p├ón─â la de 300 de ori mai dulce ca zah─ârul. Aceasta super calitate a fost exact ceea ce voiau s─â aud─â comercian┼úii, dar ┼či marea de oameni cu probleme de greutate. Cu to┼úii sperau c─â stevia ar putea ajuta curele de sl─âbire, f─âr─â a sacrifica gustul ┼či c─â va juca un rol ├«n gestionarea diabetului.

Ce este stevia

Ceea ce g─âsim ├«n magazin este un derivat din planta sud-american─â Stevia rebaudiana, care con┼úine glicozide ┼či steviol. Substituentul de zah─âr este utilizat pentru a ├«ndulci b─âuturi, deserturi, gume de mestecat, produse de patiserie, bomboane, iaurturi.

Cât de sănătoasă este

Stevia este considerat─â, ├«n general, a fi un ingredient ÔÇ×recunoscut ca fiind sigurÔÇč, de c─âtre Administra┼úia american─â pentru alimente ┼či medicamente (FDA). ├Än trecut, au existat unele ├«ngrijor─âri cu privire la faptul c─â stevia ar putea cre┼čte riscul de cancer sau ar putea declan┼ča probleme de reproducere pe baza studiilor pe cobai. Cu timpul, studiile am─ânun┼úite au tras concluzii c─â stevia ├«n m├óncare este sigur─â. Cu toate acestea, ingredientul este ├«n continuare ├«n teste ┼či experimente pe termen lung.

Cât de benefică este pentru sănătate

Controlul nivelului de zah─âr din s├ónge este piatra de temelie a gestion─ârii diabetului, iar unele alimente au efecte mai bune ├«n acest sens dec├ót altele. Stevia nu cre┼čte glicemia, explic─â Leah Kaufman, a┼ča c─â ar fi o alternativ─â bun─â ┼či sigur─â la zah─âr pentru pacien┼úii cu diabet.

Exist─â chiar ┼či unele dovezi care sugereaz─â c─â stevia poate fi benefic─â ┼či pentru controlul poftei de dulce. ├Äntr-un studiu realizat ├«n 2017 ┼či publicat ├«n Nature Communications, cercet─âtorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au ar─âtat c─â stevia stimuleaz─â o protein─â esen┼úial─â pentru percep┼úia gustului ┼či este implicat─â ├«n eliberarea insulinei dup─â masa ÔÇô hormonul insulin─â este produs de pancreas pentru a regla glicemia.

Asocia┼úia American─â a Diabetului ┼či Asocia┼úia American─â a Inimii sunt de acord c─â stevia poate fi benefic─â pentru persoanele cu diabet zaharat, dac─â o utilizeaz─â cu modera┼úie ┼či nu compenseaz─â consum├ónd suplimentar calorii.

Autorit─â┼úile reprezentative pentru siguran┼úa alimnetar─â, Autoritatea European─â pentru Siguran┼úa Alimentar─â ┼či Organiza┼úia Mixt─â pentru Alimenta┼úie ┼či Agricultur─â / Comitetul de exper┼úi al Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii pentru aditivi alimentari, au stabilit un interval zilnic acceptat de aport de cel mult 12 mg pe zi!

Stevia este un bun ├«nlocuitor pentru zaharoza caloric─â, deoarece nu are calorii. ÔÇ×Cei care aleg s─â ├«nlocuiasc─â zah─ârul cu stevia pot beneficia de aceast─â alternativ─â; cu toate acestea, pierderea ├«n greutate nu este garantat─âÔÇč, spune Kaufman.

Cite┼čte ┼či Ce nu ┼čtiai despre ├«ndulcitori ÔÇô Alitamul, un ├«ndulcitor nou, este de mii de ori mai dulce ca zah─ârul

Este bine s─â ┼čtii c─â, un studiu ├«n acest sens, efectuat ├«n anul 2016, a scos la iveal─â c─â participan┼úii care au consumat o b─âutur─â ├«ndulcit─â cu stevia ├«n loc de zah─âr diminea┼úa au compensat m├ónc├ónd mai mult la pr├ónz.

@shutterstockRecente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock