Tot ce nu ştiai despre dieta alcalină

Celulele şi ţesuturile corpului nostru au în componenţă nu mai puţin de 16 elemente chimice. Pentru a ne menţine sănătatea, trebuie să existe un echilibru în interacţiunea substanţelor chimice, iar raportul acido-alcanlin în organism, în mod ideal, să fie de 20/80.
Pentru o persoană fără probleme de sănătate,reacţia chimică a sângelui este alcalină,iar acest fapt contribuie la menţinerea activităţii la nivel normal a stării psihice şi fizice.
Sângele,ca fluid,este alcalin,cu toate că în compoziţia lui intră substanţele produse în urma digestiei carbohidraţilor şi grăsimilor,a dioxidului de carbon şi a apei.
În mod normal,carbohidraţii şi grăsimile constituie aproximativ 90% din combustibilul necesar corpului. Restul de 10% este împărţit în substanţe care se transfomă în dioxid de carbon,alte gaze şi apă.
Cu alte cuvinte,sângele primeşte o cantitate mare de acid,care trebuie transportat spre puncte cheie cum sunt plămânii. Astfel,sângele fiind alcalin are proprietatea de a putea duce acidul de la ţesuturi la plămâni.
Acidoza sau hipo-alcalinitatea sangvină
Abilitateasângeluide a transporta dioxid de carbon se reduce când nivelul alcalin al sângelui se apropie de limita inferioară. Consecinţa acestei situaţii o reprezintă acumularea de acid în ţesuturi.
Simptomele care însoţesc acidoza
De obicei,primele semne că a scăzut mult nivelul de alcanitate din sânge sunt senzaţia de arsură,foamea,indigestia,greaţa,starea de vomă,somnolenţa.
Dar acidoza se face vinovată de apariţia multor boli în corp,cum sunt reumatismul,arteroscleroza,hipertensiunea arterială,unele boli degenerative.
De ce apare acidoza
Principala cauză de apariţie a acestei afecţiuni este bazată pe o dietă nepotrivită,care nu conţine nutrimenţii necesari menţinerii sănătăţii.
În plus,alimentele alese în meniu sunt preponderent acide. Ori corpul generează la rându-i acizi în urma procesului de metabolizare a mâncării.
Astfel,acizii consumaţi se adaugă celor procesaţi şi măresc îngrijorător numărul lor în corp. Dacă nu sunt eliminaţi prin intermediul plămânilor,a rinichilor şi a intestinelor,alcalinitatea sângelui scade şi apare acidoza.
Alte cauze care pot declanşa acidoza include afecţiuni pecum holera,dizenteria,diareea. Acumularea acetonelor în corp,datorate bolilor precum diabetului,vărsăturilor şi a înfometării duc la scăderea dramatică a alcalinităţii sângelui.
Ce alimente măresc caracterul alcalin al sângelui
Printre produsele alimentare care fac parte din această categorie se numără pepenii,laptele,ceapa,portocalele,strugurii,lămâile,caisel,roşiile,fasolea,mazărea,ceaiul.
































