Ce conţine iaurtul găsit în supermarketurile româneşti! Studiu alarmant

Ce conţine iaurtul găsit în supermarketurile româneşti! Studiu alarmant jpeg

Un studiu recent realizat de Asociaţia Pro Consumator scoate la iveală un adevăr îngrijorător: doar doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc şi două din 10 conţin adaosuri proteice.

Asociaţia Pro Consumatori a verificat etichetele produselor lactate de tip iaurt care ajung pe mesele românilor.

Potrivit studiului, nouă din zece tipuri de iaurt comercializat în România sunt fabricate din lapte standardizat - un lapte prelucrat agresiv, asupra căruia operatorul economic aplică anumite procese precum extracţia grăsimilor sau adăugarea unor concentrate proteice, lapte praf sau grăsimi de lapte. În schimb, doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc.

Citeşte şi: Diete sănătoase. SLĂBEŞTI UN KILOGRAM PE ZI, garantat! Cum trebuie să ţii corect DIETA CU IAURT

Cercetarea a vizat 45 de tipuri de iaurt din marile magazine ce se găseşte în marile magazine din România, cu un gramaj cuprins între 100 şi 300 de grame.

„Cele mai sănătoase iaurturi care pot fi consumate de către copii, în primul rând, sunt cele care sunt fabricate din lapte românesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie să găsească pe eticheta iaurtului menţiunea produs românesc. Această menţiune se foloseşte, potrivit legii, numai de către procesatorii din industria laptelui care folosesc 100%  lapte românesc la fabricarea iaurtului respectiv.

iaurt romania jpg jpeg

"Consumatorii români nu trebuie să fie induşi în eroare de menţiunea produs în România. Produs în România poate ascunde faptul că la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara ţării sau că s-a folosit lapte amestecat, adică lapte din afara ţării amestecat cu lapte din afara României”, a explicat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Citeşte şi: Chefir sau iaurt: care este mai sănătos?

Asociaţia Pro Consumatori îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi la ingrediente. 

„Consumatorii trebuie să fie atenţi la lista de ingrediente. Nu recomandăm iaurturile care, ca ingrediente, în afara de lapte, conţin şi proteine din lapte sau grăsime din lapte. Aceste ingrediente arată faptul că acel produs este, să spunem aşa, denaturat, adică se îndepărtează foarte mult de reţeta iaurtului clasic. Iaurtul are doar două ingrediente: lapte şi culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, sub formă de grăsimi, sub formă de smântântă”, mai spune preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Sursă: adevarul.ro / Foto: pixabay.com