Ce este anxietatea climatică și pe cine afectează cel mai mult

Un nou fenomen, numit anxietate climatică, afectează aproape jumătate din tinerii din întreaga lume. Care sunt principalele griji cu care aceștia se confruntă?

image

Anxietatea climatică, numită și „anxietatea ecologică”, reprezintă o stare de îngrijorare extremă cu privire la impactul negativ al acțiunii omului asupra mediului înconjurător.

Acest fenomen provine din conștientizarea copleșitoare cu privire la consumul și emisiile de gaze, la poluare, la degradarea resurselor naturale și la utilizarea combustibililor.

Anxietatea climatică este, de fapt, un termen-umbrelă care cuprinde o gamă largă de emoții negative legate de schimbările climatice”, a spus specialistul Elizabeth Bechard, pentru „Reader's Digest.

Citește și: Alimente care îți dau energie, dar sporesc anxietatea 

Tinerii sunt cei mai afectați

Această stare de îngrijorare este răspândită mai ales în rândul tinerilor, care sunt mult mai interesați de produsele bio și de modul corect de reciclare. Concret, un sondaj efectuat în anul 2021 pe 10.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, a constatat că 60% dintre respondenți au declarat că se simt „foarte îngrijorați” sau „extrem de îngrijorați” cu privire la schimbările climatice. 

Cum se poate manifesta 

Persoana care se confruntă cu anxietate climatică experimentează un sentiment inexplicabil de disperare și de neputință cu privire la viitorul planetei. Pentru mulți oameni, această stare se poate manifesta sub formă de gânduri supărătoare:

„De exemplu, titlurile care anunță un incendiu sau topirea unui ghețar, pot fi profund îngrijorătoare pentru acești oameni. Unii dintre ei experimentează sentimente sâcâitoare de anxietate, neputință, iritabilitate, furie profundă față de oameni, (în special față de guverne sau corporațiile care nu iau măsuri), depresie și chiar durere”, mărturisește Bechard. 

Ce soluții sunt? 

Dacă te confrunți cu această stare, specialiștii îți recomandă să iei în calcul următoarele măsuri: 

Vezi și: Terapii care alungă anxietatea. Alege spa-ul și scapă de stres! 

  1. Fiecare acțiune oricât ar fi de mică contează, (de exemplu, poți începe să reciclezi selectiv, să folosești paie și ambalaje reutilizabile);
  2. Meditația, precum și câteva ședințe la un psiholog, te vor ajuta să elimini stresul și să îți învingi temerile; 
  3. Caută sprijin în persoanele pe care le ai alături; 
  4. Conectează-te cu natura - ieșirea în aer liber poate fi vindecătoare. 

Sursă foto: Shutterstock