Ce este bârfa și cum ne poate ajuta să fim mai sănătoși. Descoperă partea pozitivă!
Poate că bârfele au o conotație negativă, însă cercetătorii spun că persoanele care bârfesc se simt mai bine și pot fi mai sănătoase decât cele care nu o fac. Care este răspunsul la întrebarea ce este bârfa?
Blamată de mulți, bârfa sau „vorbitul pe la spate‟ este o formă de socializare pe care oamenii o practică. Cercetătorii au ajuns la concluzia că bârfa poate să aducă și beneficii la nivel psihologic.
În cadrul unui studiu, care a fost publicat în anul 2021, în revista „Current Biology‟, specialiștii au conceput un joc în cadrul căruia mai mulți participanți au lucrat împreună pentru a-și atinge un obiectiv, fără să vadă cum acționează adversarii. Acest joc i-a forțat să își dea cu părerea despre ce se întâmplă în cadrul echipei adverse, la fel ca în mediul social.
Citește și: Îți place să bârfești? Iată ce arată acest obicei despre tine!
La finalul jocului, s-a aflat că participanții care au vorbit între ei despre cealaltă echipă au reușit să se conecteze mai ușor: „(Bârfa) implică încredere și facilitateză formarea unei legături sociale. Bârfa poate fi privită ca pe un schimb de informații care formează relații‟, a spus unul dintre autorii studiului, potrivit „Best Life‟.
Ce este bârfa și ce alte beneficii aduce?
Această formă de socializare ne-ar putea aduce mai multe beneficii, însă doar dacă nu este făcută cu rea intenție, punctează specialiștii. Psihologii spun că bârfele ne ajută să ne îmbunătățim starea de spirit și implicit pe cea mintală, dar și să ne exersăm empatia:
„Bârfele ne pot face să simțim că avem un statut social ridicat, deoarece deținem informații valoroase pe care și alții le caută‟, a punctat un psiholog. „Nu te mai simți izolat, îți îmbunătățești starea de spirit și pe cea mintală‟, spune medicul Faisal Tai. „Bârfa ne oferă ocazia să ne exersăm empatia, deoarece încercăm să înțelegem cum acționează alții în diferite situații, menționează un alt specialist.
Vezi și: Ce să faci când ești bârfit. 4 sfaturi ca să reacționezi cu stil
Așadar, nu îți mai blama prietenele dacă îi vorbesc alții pe la spate! Mai bine le-ai urma exemplul, deoarece acest obicei ți-ar putea fi de folos. Totul depinde de maniera în care o faci!
Sursă foto: Shutterstock