Ce înseamnă să suferi de „Pandemic 15‟? Are legătură cu pandemia, studenţii şi creşterea în greutate
Pandemia ne-a schimbat tuturor viaţa. Multe persoane care mergeau zilnic la serviciu au fost nevoite să se retragă la biroul de acasă. Elevii şi studenţii au ajuns din băncile de la şcoală în faţa laptopului, iar lipsa mişcării pe care o făceam de acasă la muncă sau spre şcoală şi alimentaţia nesănătoasă ne-au făcut să obţinem câteva kilograme în plus, fără să ne fi dat seama.
Suntem în plină pandemie şi ne este mai greu să ne păstrăm motivaţia să mâncăm sănătos sau să facem mişcare. Potrivit unui studiu realizat recent, cel puţin 71 de milioane de americani s-au îngrăşat în perioada pandemiei de COVID-19. Să petreci mai mult timp acasă înseamnă şi să fii mai tentat să găteşti mai mult şi să mănânci mai mult.
Rutina noastră s-a schimbat, iar factorul de stres cu privire la instabilitatea locului de muncă şi la starea de sănătate a celor din jur şi-a pus amprenta asupra corpului nostru. Specialiştii spun că toate aceste aspecte au contribuit la „reţeta perfectă” pentru a câştiga câteva kilograme peste greutatea obişnuită.
Legătura studenţilor cu persoanele aflate în izolare
Ai auzit de „Freshman 15”? Acest termen le este dedicat studenţilor care se îngraşă în primul an de facultate, după ce au plecat de acasă. Potrivit studiilor, tinerii sunt tentaţi în primul an de facultate să consume mai mult alcool, carbohidraţi, dulciuri şi fast-food în căminele universitare, deoarece stresul examenelor, dar şi libertatea pe care aceştia o au atunci când pleacă din casa părinţilor reprezintă factori care îi împing spre consumul substanţelor nesănătoase. Se pare că aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi la începutul pandemiei, când oamenii nu au ştiut cum să reacţioneze în faţa stresului şi s-au refugiat în mâncare şi obiceiuri nesănătoase. Oamenii de ştiinţă au adaptat termenul „Freshman 15” la situaţia actuală şi l-au numit „Pandemic 15” , aplicat vremurilor pe care le trăim şi persoanelor care petrec mai mult timp stând acasă .
Specialiştii ne îndeamnă să fim mai relaxaţi
Dacă şi tu te confrunţi cu kilogramele în plus, deoarece ai mâncat prea multe alimente nesănătoase, specialiştii te sfătuiesc să nu te mai îngrijorezi de această creştere în greutate! Terapeutul Jessica Sprengle consideră că oamenii trebuie să îşi arate dragostea de sine şi compasiunea în acest moment dificil şi să nu se simtă vinovaţi pentru acele alegeri alimentare.
Potrivit terapeutului, este important, în primul rând, să te gândeşti ce te-a determinat să mănânci acele alimente, să descoperi care a fost principala cauză care ţi-a declanşat starea de stres şi să o elimini complet. Apoi, este indicat să urmezi un regim alimentar sănătos, care se potriveşte stilului tău de viaţă, să introduci alimente sănătoase în alimentaţia ta, să încerci să faci treptat mişcare şi să fii optimist pentru perioada bună din viaţa ta care va urma.
Sursă foto: Shutterstock