Ce să mănânci şi ce să eviţi dacă ai ulcer

1 73298 original jpg jpeg

Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentaţia inadecvată şi de stresul cotidian. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi? Află din articolul nostru!

Durerile de stomac localizate în partea de sus a abdomenului şi senzaţia de arsură sunt câteva dintre semnalele care anunţă prezenţa ulcerului. Neplăcerile apar, de regulă, înaintea mesei sau imediat după ce ai mâncat. Deşi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) şi duodenal (la nivelul segmentului iniţial al intestinului subţire) apar ca urmare a contaminării cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate apărea şi din cauza altor factori. „Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian şi afecţiunile înrudite pot apărea şi pe fondul stresului, a fumatului, dar şi a excesului de medicamente antiinflamatorii”,  explică medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.

Regimul alimentar joacă un rol secundar în tratamentul ulcerului, după terapiile specifice indicate de gastroenterolog în urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „ţine sub control” simptomele bolii.   

Evită prăjelile şi condimentele

Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), precum şi limitarea porţiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mâncării să se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana să mestece bine mâncarea pentru a evita apariţia problemelor digestive. Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie să cuprindă alimente pregătite prin fierbere, înăbuşire sau la grătar, fiind interzise preparatele prăjite. Persoanele care urmează un astfel de regim trebuie să acorde atenţie şi ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mâncărurilor. „Condimentele verzi, cum sunt mărarul, pătrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi boiaua. Asezonarea cu oţet diluat, surprinzător, este bine tolerată chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomandă medicul nutriţionist.

Alege lactatele cu puţine grăsimi

Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afecţiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar şi cele care pot duce la apariţia şi la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numără pâinea, cartofii, orezul şi pastele făinoase, dar la prepararea cărora nu se folosesc condimentele ce pot creşte aciditatea gastrică. „Carnea, brânza slabă, peştele, lactatele degresate (brânza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grăsime şi iaurturile slabe), ouăle sunt recomandate în cazul ulcerului.

Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibră moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel roşu, strugurii şi prunele”, ne sfătuieşte medicul Adrian Copcea. Dacă fructele sunt recomandate proaspete, legumele este bine să fie consumate sub formă de supe sau ciorbe. Printre acestea se numără spanacul, morcovii, dovleceii şi fasolea verde.

Ciocolata favorizează arsurile gastrice

O parte dintre alimente sunt asociate frecvent cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numără citricele, roşiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahăr şi grăsimile. Cu toate acestea, alimentele care favorizează aciditatea gastrică pot fi consumate în diferite asocieri. De exemplu, ele pot fi consumate la mese care conţin supe sau garnituri de cartofi, cum este piureul. „Pe toată perioada regimului alimentar, trebuie evitate şi alimentele care favorizează refluxul gastric, cum sunt cele bogate în grăsimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smântâna, sosurile, carnea grasă, prăjelile în ulei, dar şi brânza grasă nu sunt bine tolerate de orgasnim”, adaugă nutriţionistul.  

Casetă specialist  

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie,

Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca

Este recomandat să discutaţi cu medicul gastroenterolog cu privire la diagnosticul precis şi metodele de tratament. Important este să faceţi o listă cu alimentele care v-au provocat simptome, acele alimente fiind, în realitate, singurele de evitat. Dacă unele alimente nerecomandate (cum este cafeaua, citricele etc.) sunt bine tolerate, atunci ele pot fi incluse în dietă. În majoritatea afecţiunilor din spectrul ulcerului, dincolo de măsurile dictate de simptome, tratamentele medicamentoase sunt indicate şi foarte eficiente, la indicaţia medicului specialist gastroenterolog. Aceste tratamente permit ca „regimul de ulcer” să nu mai fie la fel de strict şi să poate fi ţinut în prezent destul de uşor.  



Recente

helena lopes VpriVSzhKT0 unsplash jpg
anna keibalo dzMWKurYlUE unsplash jpg
aura energetica 2459091977 jpg
Vrei ca oaspet¦ªii hotelului ta¦åu sa¦å te recomande prietenilor s¦ªi familiei jpg
shutterstock 1242058546 jpg
closeup serious nice businesswoman with coffee jpg
un barbat in varsta se uita pe un telefon mobil tinand in amna un card de credit jpg
Cartea Sanatatii v11 Mihai Craiu jpg
close up young attractive charismatic woman isolated jpg
2025 06 13 Native 3 din 3, WestGate Studios, iunie (1) jpg
60 61 shutterstock 2482655649 jpg
Vrei mai multa vizibilitate pentru afacerea ta O agentie de marketing online iti poate aduce succesul jpg
tarot shutterstock 2080451098 jpg
shopping 1499445875 jpg
incredere in sine 2483755871 jpg
test jpg
young business woman sitting cahir working computer jpg
livemint jpg
test iluzie jpg
firma de curatenie bucuresti jpg