Decizie majoră în industria alimentară. Ce produse vor fi afectate

1 shutterstock 751443910 jpg jpeg

Producătorii din industria alimentară vor fi nevoiţi să limiteze conţinutul de acizi graşi trans din alimente şi în România, la un an după ce UE a adoptat un regulament similar, arată un proiect de lege adoptat marţi de Parlament. Dacă va fi promulgată, noua lege va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2021.

Acizii graşi sau grăsimile trans sunt printre cei mai nocivi compuşi din alimentele procesate, responsabili pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 sau cancerului.

Proiectul de lege a fost iniţiat în 2017 de senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, şi a fost adoptat marţi de Parlament. Pentru a intra în vigoare, mai trebuie doar promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa prevede limitarea acizilor graşi la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conţinutul alimentelor. „Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conținut”, prevede proiectul de lege.

Legea se va aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale. Potrivit lui Adrian Wiener, studiile arată că în România aceşti acizi graşi trans sunt prezenţi în margarină, chipsuri, biscuiţi, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate şi napolitane.

Un aport zilnic de acizi graşi trans peste limita de 2% impusă de lege creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de Adrian Wiener. Mai mult, aceleaşi studii arată că aceşti acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi Alzheimer.Recente

Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg
Culori  jpg
interviu angajare 365256740 jpg
florii 1 jpeg
depresie