Ultimele cuvinte și gesturi pentru cei dragi la finalul vieții

Experții în îngrijiri paliative au dezvăluit lucrurile esențiale pe care ar trebui să le spui și să le faci pentru cineva drag aflat pe patul de moarte – și de ce este important să continui să vorbești cu acea persoană chiar și după ce aceasta și-a dat ultima suflare. Asistentele care au fost martore la numeroase decese, recomandă să păstrezi cuvintele simple și să nu te temi să-ți exprimi emoțiile. De asemenea, sfătuiesc să îți iei timp pentru a spune rămas-bun, să fii prezent emoțional și să faci camera cât mai confortabilă pentru persoana iubită.

image

„Atunci când ești informat despre ce urmează să se întâmple, temerile tale se înjumătățesc‟, spune Narinder Bazen, o doula pentru cei pe moarte din Bangor, Maine, pentru Wall Street Journal. Prima ei recomandare este să creezi un mediu liniștit și calm pentru persoana iubită.

„Când reușim să creăm o atmosferă care favorizează relaxarea profundă, îi permitem persoanei să se desprindă mai ușor‟, a declarat Bazen pentru WSJ. Ea a adăugat că este important să-ți iei timpul necesar pentru a spune rămas-bun, deoarece este o experiență unică, care nu se va repeta.

„Moartea unui om drag este o invitație la un sentiment de uimire‟, a adăugat Bazen.

Hadley Vlahos, o asistentă dintr-un hospice din Biloxi, Mississippi, care a scris o carte despre ultimele momente din viață, oferă câteva recomandări simple despre ce ar trebui să spui.

„Vrei ca persoana iubită să audă ceea ce este important‟, a declarat Vlahos pentru WSJ. „Spune: Te iubesc. Îți mulțumesc. O să fiu bine. Dacă ai regrete sau lucruri nerezolvate, spune: Îmi pare rău sau Te iert.‟

Un autor a șase cărți despre ultima etapă a vieții a dezvăluit și de ce ar trebui să continui să vorbești cu persoana dragă chiar și după moartea ei.

Bob Uslander, un medic specialist în îngrijiri paliative din San Diego, California, a spus că, dacă nu știi ce să spui, uneori simplul contact fizic poate fi suficient.

„Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să stai în liniște, ținând mâna persoanei și lăsând-o să simtă prezența ta iubitoare și neclintită‟, a declarat Uslander pentru WSJ.

Expertul în doliu David Kessler, autor a șase cărți despre sfârșitul vieții, recomandă să continui să vorbești chiar și după ce persoana a murit, deoarece se crede că auzul este unul dintre ultimele simțuri care se pierd.

După ce persoana a trecut în neființă, pentru liniștea ta sufletească, este bine să ieși din cameră înainte ca personalul hospice-ului să vină pentru a ridica trupul.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma