Dependența de internet îți poate afecta stilul de viață. Cum se manifestă?

Dependența față de rețelele de socializare poate să aibă consecințe dăunătoare asupra stilului de viață. Iată care sunt problemele cu care se pot confrunta persoanele care au adicție de internet! 

image

Rețelele de socializare, jocurile și magazinele online pot să creeze dependență, iar când stai prea mult pe telefon, tabletă sau laptop, organismul te poate avertiza prin diferite manifestări. 

Oboseală  

În primul rând, programul tău de somn poate fi afectat. Dacă obișnuiești să stai seara pe telefon, automat adormi cu dificultate, iar a doua zi te simți mai obosit. 

„Dispozitivele electronice emit lumină albastră pe care creierul tău o percepe ca lumină solară, ceea ce te păcălește și te ține treaz mai mult decât ți-ai dori‟, a spus specialistul Sai Blackbyrn, pentru „Best Life‟. 

Potrivit „WebMd‟, lipsa de somn poate să aducă în lanț și: depresie, tulburări de memorie, kilograme în plus și poate afecta aspectul pielii. 

Vezi și: VIDEO De ce dau dependență trendurile muzicale și dansurile de pe TikTok? 

Stimă de sine scăzută

Nivelul de stimă de sine poate să aibă legătură cu timpul pe care îl petreci pe rețelele de socializare, spune Sai Blackbyrn. Specialistul punctează că nu este bine să îți compari viața cu cea a altor persoane. 

„Nu este nimic în neregulă să ne uităm la prieteni sau la celebritățile preferate, dar nu trebuie să ne simțim inferiori în fața lor. Poate fi dăunător pentru bunăstrea ta, dacă ceea ce vezi pe rețelele de socializare, te afectează‟.

Sai Blackbyrn subliniază că este important să îți amintești că imaginile pe care le vezi pe rețelele de socializare reprezintă doar o mică parte din viața reală.

Citește și: Stai prea mult timp pe telefon? Ce efecte negative poate să aibă această dependență 

INFO: Știi că folosirea rețelelor de socializare este nesănătoasă când nu te poți opri din a-ți verifica notificările, indiferent de cât de mult ai încerca să-ți distragi atenția. Și lipsa prietenilor din viața reală poate fi un semn, dar și faptul că relația ta de cuplu este afectată din cauză că partenerul îți reproșează constant că petreci prea mult timp pe internet. 

Adicția poate fi tratată. Care sunt soluțiile? 

Din fericire, adicția de internet poate fi tratată! Pentru început, încearcă să oprești notificările de pe telefon și fă-ți un program de odihnă pe care să îl respecți. Câteva ședințe la un terapeut pot fi de folos, la fel și găsirea unor noi activități care te-ar deconecta, precum: mersul la sală, cititul, tricotajul etc. 

Sursă foto: Shutterstock