Stai prea mult timp pe telefon? Ce efecte negative poate să aibă această dependență

Telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil. Îl luăm oriunde cu noi, la școală, la muncă sau în vacanță, însă pe termen lung, acesta poate deveni „dușmanul‟ sănătății noastre. Iată de ce! 

image

Viețile noastre se învârt în jurul tehnologiei, care vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Dacă avantajele folosirii telefonului sunt de la sine înțelese, dezavantajele dependenței de acest obiect ți le prezentăm în rândurile ce urmează. 

Citește și: Ce simplu poți să descoperi cine te sună cu număr necunoscut! 

Pot să apară probleme digestive

Dacă stai prea mult timp pe telefon, te poți confrunta cu probleme digestie. Care este explicația? Potrivit studiilor, tractul gastro-intestinal și creierul comunică prin axa „creier-intestin‟. Ori de cât ori, stai pe telefon, adică în momentele când ești sedentar, această conexiune este afectată. Rezultatele pot fi: crampe, constipație și dureri abdominale. Soluția? Fă mai multă mișcare și ia pauze dese de la tehnologie! 

Poftă mai mare de alimente nesănătoase

Cu cât stai mai mult pe telefon, cu atât vei fi mai tentat să consumi alimente nesănătoase. Sucurile, gustările dulci, chipsurile, toate acestea sunt ademenitoare, însă mare atenție, deoarece pot avea un impact negativ asupra sănătății bucale și nu numai! Studiile au arătat că există o legătură directă între timpul petrecut pe ecran și creșterea obezității, iar cei mai expuși sunt copiii. 

Te izolezi 

Dacă stai prea mult timp pe telefon, poți să te obișnuiești cu asta și să devii o persoană mai puțin sociabilă. Este ușor să cazi în plasa rețelelor de socializare, care susțin comunicarea prin intermediul telefoanelor, dar nu este sănătos, deoarece încurajează izolarea. Acest lucru este valabil mai ales în rândul copiilor care pot dezvolta tendințe antisociale. 

Vezi și: Motivul pentru care bateria telefonului tău se descarcă mult prea repede 

De asemenea, lipsa interacțiunii reale poate reduce semnificativ stima de sine a unei persoane. Copiii care petrec mult timp pe site-urile de socializare, pot dezvolta mai ușor stări de anxietate, deoarece, prin comparație cu alții, se pot confrunta cu probleme de imagine corporală. 

Postura este afectată

Când stai pe telefon, postura îți este afectată, fără să îți dai seama. Când privești în jos, coloana vertebrală este pusă într-o poziție nefirească, iar acest lucru poate provoca dureri de gât și de spate, iar totul din cauza aplecării constante spre telefon.  

Sursă foto: Shutterstock