Lucrezi toată noaptea și scapi de depresie! Chiar atât de simplu să fie?

După o noapte albă, nu mai ești în stare de nimic a doua zi, nu-i așa? Ei bine, un nou studiu susține că, dacă muncești într-o noapte până dimineața, scapi de depresie cel puțin pentru câteva zile.

image

Câteodată, chiar dacă corpul este epuizat fizic, creierul zbârnâie, funcționează perfect sau, mai bine spus, a intrat într-o stare plăcută. De unde și până unde asemenea senzație? Experții sunt de părere că atunci intră în „scenă” dopamina, secretată de creier atunci când simți plăcere sau o recompensă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că efectul pe care îl poate avea o noapte albă e… antidepresiv cel puțin pentru câteva zile. În studiul despre care vorbeam, li s-a indus șoriceilor de laborator o lipsă scurtă de somn, pentru a li se analiza creierul.

Concluzia la care s-a ajuns e că nu numai că nivelul dopaminei a crescut în timpul în care șoriceii nu dormeau, dar și capacitatea neuronilor de a-și modifica legăturile s-a mărit. Cu alte cuvinte, creierul a creat o stare plăcută care s-a menținut mai multe zile.

Descoperirea neurobiologilor de la Universitatea Neorthwestern îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine schimbarea naturală a stărilor omului. Mai mult, îi poate ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează antidepresivele.

Profesorul Yevgenia Kozorovitskiy a declarat următoarele: „Lipsa cronică de somn e temeinic studiată și efectele ei negative sunt bine știute. Dar lipsa scurtă de somn – cum se întâmplă în cazul studenților care pierd câte o noapte ca să învețe pentru un examen – este mai puțin studiată și înțeleasă. În urma studierii ei, am aflat că lipsa somnului are efect antidepresiv și recalibrează creierul. Iar acest lucru ne dovedește că o activitate obișnuită – ca o noapte pierdută din cauza lucrului – ne poate modifica creierul în doar câteva ore”, a declarat aceasta.  

Însă tot cercetătorii ne avertizează că nu putem să pierdem nopțile doar ca să ne binedispunem, să scăpăm de o dispoziție proastă. „Alternativa de preferat e sportul sau măcar o plimbare mai lungă și nu statul treaz pe timpul nopții. Efectul antidepresiv este trecător și, mai mult de-atât, somnul ne este extrem de benefic sănătății fizice și psihice”, a conchis profesorul Kozorovitskiy.

foto - Shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg