În curând în meniuri: pizza cu viermi şi chifteluţe cu lăcuste
În pieţele din Thailanda sau Bolivia este normal să dai de câte o tarabă de unde îţi poţi cumpăra un cornet de insecte prăjite. Şi, chiar dacă mulţi dintre noi strâmbă din nas la asemenea „delicatese”, ele sunt pe cale să ajungă şi în Europa. Iar asta, cât se poate de legal!
Industria alimentară a Uniunii Europene se aşteaptă ca, până la sfârşitul lunii mai, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor să catalogheze anumite insecte ca fiind apte pentru consumul uman. Acestea includ lăcuste, greieri şi cosaşi, dar şi viermi. Hotărârea va avea ca efect autorizaţia finală necesară vânzării unor astfel de produse în toate ţările Uniunii Europene, deschizând astfel oportunităţi pentru producţia în masă a tot felul de preparate comestibile pe bază de insecte şi de viermi. Astfel, magazinele alimentare din ţările Uniunii Europene vor vinde asemenea produse, catalogate „gatronomie nouă” din toamna aceasta.
Citeşte şi: Microplantele, adevărate „bombe“ nutritive
Cum s-a ajuns aici
Marii „jucători” din industria insectelor-ca-alimente spun că aşteaptă de ceva vreme să intre pe piaţa Europeană care, cred ei, va fi un succes, căci „delicatesele” lor bogate în proteine au un „potenţial enorm”.
De altfel, câteva ţări europene au reuşit să găsească mici portiţe în legislaţia Uniunii Europeane pentru a permite produse pe bază de insecte să fie comercializate pentru consumul uman. Astfel, în Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Finlanda se vând, anual, aproximativ 500 de tone de preparate din insecte în supermarketuri. Aceleaşi produse însă sunt interzise în Spania, Italia, Franţa sau România. În 2018, o nouă lege a Uniunii a încercat să clarifice situaţia acestor alimente şi să închidă portiţele legale prin care unii membri UE reuşeau să le vândă.
Mai mult, a fost stabilită şi o perioadă de tranziţie care să permită companiilor care produc deja alimente din insecte să funcţioneze până când primesc o hotărâre privind siguranţa speciilor cu care lucrează şi aprobarea finală a instituţiilor UE. Ei bine, hotărârea a fost, acum, luată, iar companii precum Protifarm din Olanda, Micronutris din Franţa, Essento din Elveţia sau Entogourmet din Spania îşi pregătesc deja stocurile de viermi şi insecte ce vor fi vândute în magazinele alimentare cât de curând.
Pe lângă insecte proaspete, vor fi comercializate şi viermi sau insecte procesate în batoane de cereale, paste sau chiftele.