Peste o treime dintre elevi au dificultăți cu matematica
Mai mult de o treime dintre elevi întâmpină dificultăți la matematică, iar 16% se confruntă cu probleme grave, se arată în primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică.

Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio®, cu sprijinul Apa Nova București, au prezentat rezultatele primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică din România. Studiul arată că peste o treime (36%) dintre elevi se confruntă cu dificultăți în înțelegerea matematicii, iar aproape 16% au probleme semnificative.

Ce înseamnă alfabetizarea numerică?
Este abilitatea de a înțelege și folosi informațiile matematice în viața de zi cu zi. De exemplu, să poți calcula dobânzile bancare, să înțelegi facturile la utilități, să compari oferte comerciale sau să estimezi costurile pentru diferite produse și servicii.
„Prin Testul de Alfabetizare Matematică, evaluăm cât de bine pot elevii să gândească și să folosească matematica în situații reale. Ne-am dorit să vedem nu doar dacă un elev știe matematică, ci și cât de bine o aplică. Am adunat multe date pentru a stabili nivelurile de competență și pentru a putea identifica atât elevii cu dificultăți mari, cât și pe cei foarte buni. Astfel, testul poate fi folosit pentru a vedea unde se află un elev și pentru a urmări progresul în timp", explică Prof. Univ. Dr. Dragoș Iliescu (foto), Chief Scientist & Fondator Brio®.
Raportul împarte nivelul de competență numerică în cinci categorii:
- A (excelent)
- B (bun)
- C (limitat)
- D (foarte limitat)
- E (risc major)
Categoriile D și E indică analfabetism numeric funcțional, adică elevii au dificultăți serioase în a folosi matematica de bază. Categoriile A, B și C arată că elevii se descurcă mai bine.
Analfabetismul numeric crește pe măsură ce elevii înaintează în școală:
- 25% în clasele primare
- 36% în gimnaziu
- 46% în liceu
Băieții tind să se descurce puțin mai bine decât fetele în ceea ce privește abilitățile numerice, diferența fiind constantă pe parcursul ciclurilor școlare.
Diferențe în funcție de mediul de proveniență:
- Elevii din mediul rural au cele mai mari dificultăți, cu 58,16% având probleme cu matematica.
- Elevii din orașele mari au cele mai mici rate de analfabetism numeric, de 22,23%.
Chiar de la ciclul primar, elevii din rural au un nivel ridicat de dificultate (42,86%), comparativ cu cei din urbanul mare (15,45%). Aceste diferențe se accentuează în gimnaziu și liceu.

„Acest raport ne arată situația actuală a abilităților matematice ale elevilor din România. Pentru noi, la AVE, este esențial să măsurăm progresul elevilor, de aceea vom continua să realizăm astfel de rapoarte și în anii următori. Avem un instrument modern și gratuit, disponibil online, care ne permite să adaptăm metodele de predare pentru a ajuta fiecare elev. Matematica este una dintre cele opt competențe-cheie necesare pentru dezvoltare personală și profesională. Prin Programul de Transformare a Școlilor din România, vrem să sprijinim școlile să dezvolte aceste competențe esențiale, iar matematica are un rol fundamental", spune Andreea Nistor, Director Executiv AVE România.
Statutul socio-economic (SES) și nivelul de competență numerică:
- Elevii din familii cu statut socio-economic ridicat (Q1) au cele mai mici rate de analfabetism numeric.
- Elevii din familii cu statut socio-economic scăzut (Q4) au cele mai mari dificultăți.
Diferențele sunt mai mici în ciclul primar, dar devin semnificative în gimnaziu și liceu. De exemplu, în liceu:
- Doar 23,63% dintre elevii din Q1 au dificultăți majore.
- 69,76% dintre elevii din Q4 se confruntă cu analfabetism numeric funcțional.
"Companiile joacă un rol important în educație, contribuind la formarea viitoarelor generații de specialiști. Apa Nova București, parte a Grupului Veolia, susține inițiativele care îmbunătățesc educația și ajută tinerii să se integreze pe piața muncii. Prin colaborarea cu Asociația pentru Valori în Educație și Brio®, și prin parteneriate cu școli și universități, sprijinim proiecte care îmbunătățesc procesul de învățare și dezvoltarea abilităților esențiale. Credem că mediul de afaceri poate contribui la transformarea sistemului educațional din România, aducând profesionalism și inovație în pregătirea noilor generații", afirmă Irina Munteanu, reprezentant Apa Nova București, parte a Grupului Veolia.
Testul de alfabetizare matematică este disponibil la adresa: https://brio.ro/info/literatie-numerica. Poate fi folosit de profesori la clasă, de elevi acasă și chiar în concursuri de admitere sau în procese de angajare.

Despre Raportul Național privind Alfabetizarea Matematică
Pentru a crea testul, au fost definite cinci domenii principale:
- Algebră
- Statistică
- Geometrie
- Măsurare
- Proprietăți ale numerelor
Pentru fiecare domeniu și nivel școlar, s-au creat aproximativ 100 de întrebări, în total fiind 6.681 de întrebări. Fiecare întrebare a fost testată de cel puțin 30 de ori pentru a asigura precizia.
Pilotarea testului:
- 9.719 elevi au participat la testare, selectați dintr-un total de aproximativ 16.000 de administrări.
- Testările au avut loc între octombrie și decembrie 2024, în aproape 600 de școli din întreaga țară.
- S-a asigurat un echilibru între fete și băieți (50% - 50%) și o reprezentare din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Raportul complet poate fi găsit pe site-ul AVE România.
@shutterstock, arhivă