5 gustări ”sănătoase” la care ar trebui să renunţi
Există foarte multe alimente care poartă eticheta de sănătos/bio, dar este posibil ca ele să nu fie aşa de sănătoase precum credem noi. Iată care sunt gustările pe care obişnuim să le mâncăm şi la care ar trebui să renunţăm.
Iaurtul cu arome
Ştim cu toţii că iaurtul simplu este cea mai sănătoasă opţiune pentru noi şi că, deşi iaurtul cu arome nu poate fi bogat în calorii, acesta este de obicei bogat în zahăr sau îndulcitori adăugaţi.
Granola
Mulţi oameni cred că granola - fulgii de ovăz, iaurtul şi fructele - reprezintă o modalitate excelentă de a începe ziua şi poate fi, cu excepţia faptului că trebuie să verifici eticheta nutriţională, deoarece unele dintre aceste mixuri conţin zahăr sau îndulcitori. Cea mai sănătoasă modalitate de a mânca granola ar fi, bineînţeles, dacă o prepari tu acasă.
Mixt de alune, nuci, fructe uscate
Poţi să crezi că fructele şi nucile sunt o gustare sănătoasă post-antrenament şi pot fi, dar dacă cumperi amestecurile preambalate, acestea conţin adesea zaharuri, bucăţi de ciocolată sau biscuiţi. Este, de asemenea, greu să controlezi dimensiunea porţiei dacă cumperi o pungă mare. Aşadar, ţine cont de recomandările zilnice nutritive şi caloriile prezentate pe pachet.
Produse fără grăsimi
Există un mit că dacă ceva este "fără grăsimi" este sănătos. Nu ştiu ce să zic, dar ştim că organismul nostru are nevoie de câteva grăsimi sănătoase, cum sunt grăsimile poli şi mononesaturate.
Popcornul făcut în cuptorul cu microunde
Popcornul este preferat de mulţi dintre noi, dar el nu este recomandat spre consum dacă este preparat în cuptorul cu microunde. În plus, despre prepararea şi încălzirea alimentelor la cuptorul cu microunde se spune că pot creşte riscul de cancer. Totodată, popcornul, mai ales cel cu arome precum caşcaval şi unt, conţine grăsimi saturate şi trans.
Încearcă în schimb următoarele:
Ciocolata neagră
Dacă-ţi este poftă de ciocolată, atunci ciocolata neagră îţi poate satisface această poftă. Ciocolata neagră, cea care are 70-80 % cacao, este sursă bogată de antioxidanţi, fibre solubile, fier, cupru, potasiu, magneziu şi mangan.
Salată de roşii
Roşiile sunt delicioase, hrănitoare şi au un conţinut scăzut de calorii. Dar dacă vrei să-ţi prepari o gustare, prepară-ţi o salată din câteva felii de roşii, feta şi un strop de ulei de măsline. Salata va avea în jur de 110 calorii.
Fructe proaspete
În loc să optezi pentru fructe uscate, care sunt bogate în zahăr, optează pentru fructe proaspete (o portocală sau o banană). Acestea sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, precum şi vitamina C, calciu şi potasiu. Sau, dacă vrei să încerci ceva diferit, mănâncă felii de mere şi unt de migdale.