5 mituri despre antioxidanţi

1 69206 original jpg jpeg

S-a ţesut o adevărată aură în jurul noţiunii de „antioxidant” – „vindecă tumorile”, „soluţie miracol antiîmbătrânire”, „stimulează sistemul imunitar”... Desigur, antioxidanţii au efecte benefice în organism, însă află cât e adevăr şi cât e legendă!

Mitul 1:Radicalii liberi sunt „răi”

Înainte de orice,să amintim care este acţiunea de bază a antioxidanţilor în organism:aceştia sunt importanţi pentru că neutralizează radicalii liberi – molecule instabile care pot provoca mutaţii ale ADN-ului. Aici intervine însă o nuanţă:deşi prezenţa radicalilor liberi a fost legată de apariţia unor afecţiuni serioase,precum boli cardiovasculare şi cancer,nu înseamnă automat că toţi radicalii liberi sunt „răi”. Radicalii liberi sunt un produs secundar natural al proceselor de oxidare.

Negativă este cantitatea crescută de radicali liberi,acumulaţi ca urmare a poluării,din fumul de ţigare,supraexpunere la soare etc,pe care organismul nu o mai poate neutraliza în mod natural. Aici intervin antioxidanţii:ei reuşesc să combată excedentul de radicali liberi.

Mitul 2:Toţi antioxidanţii sunt la fel

Orice moleculă care te protejează împotriva proceselor de oxidare este,tehnic vorbind,un antioxidant. Asta include vitaminele,flavonoizii,polifenolii – în total,există 8.000 de tipuri de compuşi antioxidanţi.

Însă nu toţi acţionează în acelaşi mod,iar antoxidanţii de un anume tip nu pot suplini acţiunea specifică a unui oxidant de alt tip. Fiecare antioxidant are o anumită specializare,prin urmare e nevoie să-i furnizezi organismului o largă varietate din aceşti compuşi. Asta se obţine printr-o dietă variată.

Mitul 3:Antioxidanţii sunt furnizaţi doar de legume şi fructe

Fals:toate plantele comestibile sunt sursă de antioxidanţi – inclusiv fasolea,nucile,seminţele,cerealele integrale. De aceea nutriţioniştii insistă pe ideea unei diete variate şi echilibrate,din care să nu lipsească nicio „verigă” de bază.

Citeşte şi:

Rodia are mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde!

Cura de afine te menţine în formă!

Mitul 4:Alimentele „fortifiate” cu antioxidanţi sunt mai sănătoase

Antioxidanţii au un renume atât de bun,încât o mulţime de producători îşi fortifică produsele cu suplimente din aceşti compuşi. Mulţi o fac doar din dorinţa de a avea denumirea magică pe etichetă.

Indiferent de intenţiile producătorilor,nu te baza numai pe suplimentele furnizate de alimentele fortifiate pentru a avea un organism sănătos. Cantităţile de antioxidanţi provenite din aceste surse sunt mici,şi nu sunt deloc variate.

Mitul 5:Dacă fac sport şi iau antioxidanţi,voi fi în super-formă

În fapt,lucrurile nu stau chiar aşa. Exerciţiile fizice duc la reacţii de oxidare sporite,ceea ce înseamnă eliberarea radicalilor liberi – ceea ce nu e,în sine,un lucru rău. Specialiştii susţin că a lua suplimente cu antixidanţi după ce ai făcut sport poate afecta răspunsul benefic al organismului la activităţile sportive.

Concluzia? Dacă ai viaţă sportivă,limitează-te la compuşii benefici furnizaţi de alimente.



Recente

Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg
6lIYr2i   Imgur jpg
5 semne ca stii pe cineva dintr o viata anterioara  Sursa foto shutterstock 2224636905 jpg
R2TSAT1   Imgur jpg
independenta financiara jpg
Podcasturile, pe primul loc jpg
credinte limitative   Imgur png
shutterstock 306995825 jpg
Test culoarea parului dezvaluie profesia potrivita  Sursa foto shutterstock 2165133035 jpg
Ce spune despre tine linia inimii curbata sau dreapta  Sursa foto shutterstock 2334122835 jpg
shutterstock 2060770343 jpg
shutterstock 2037557141 jpg
Iluzie optica  Ce vezi prima oara  Sursa foto shutterstock 2390418843 jpg
shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg