6 obiceiuri sănătoase, pentru care îţi vei mulţumi la bătrâneţe

1 67905 original jpg jpeg

Ceea ce faci astăzi îţi poate afecta sănătatea peste zeci de ani. Aici găseşti cele mai bune sfaturi pentru a arăta şi a te simţi bine chiar şi la bătrâneţe.

Fă-ţi timp de prieteni

Persoanele care petrec prea mult timp singure pot fi afectate peste ani. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord a constatat că punerea bazelor unor prietenii devreme în viaţă,îţi poate proteja sănătatea la bătrâneţe. De fapt,au descoperit că izolarea socială este mai dăunătoare pentru sănătate,decât hipertensiunea sau diabetul. Cercetarea leagă singurătatea de un sistem imunitar slăbit şi un risc mai mare de atac de cord,accident vascular cerebral şi depresie. Potrivit experţilor,este la fel de importantă socializarea,ca şi un stil de viaţă activ şi un regim alimentar sănătos.

Foloseşte protecţie SPF

Ştii deja că protecţia solară previne arsurile solare şi cancerul. De asemenea,ea protejează pieleade îmbătrânirea prematură. Cercetătorii australieni au studiat mai mult de 900 de subiecţi timp de patru ani. Unii au utilizat protecţia solară zi de zi şi au respectta instrucţiunile de utilizare corectă,cum ar fi re-aplicarea la fiecare câteva ore. Alţii nu au folosit protecţie sau nu au respectat insturcţiunile. Cei care au folosit protecţie solară au prezentat cu 24 la sută mai puţine semne de îmbătrânire.

Bea multă apă

Un studiu publicat în revista Environmental Health Perspectives arată că aportul crescut de apă scade riscul de cancer de vezică urinară (urinarea frecventă poate preveni acumularea de factori cancerigeni în vezica urinară). Societatea Americană de Cancer recomandă consumul de 8 pahare de apă pe zi. Fără carbogazoase. Nu este vorba doar despre calorii. Un studiu realizat la Universitatea California din San Francisco a constatat că băuturile dulci şi acidulate pot duce la îmbătrânirea celulelor.

Ai grijă de gingii

Grija pentru gingii poate preveni complicaţiile de mai târziu. Sănătatea orală deficitară a fost asociată cu endocardita (o infecţie a mucoasei interioare a inimii) şi boli cardiovasculare. 

Mănâncă cereale

O masă preferată din copilărie te poate face mai sănătoasă la o vârstă înaintată. Oamenii de ştiinţă de la Harvard au descoperit că cei care mânâncă mai multe fibre din cereale prezintă un risc de deces cu 19 procente mai mic,decât cei care nu consumă cereale. 

Aleargă timp de 5 minute

Doar cinci minute de jogging pe zi împiedică organismul să fie slăbit la o vârstă înaintată. O cercetare a Colegiului American de Cardiologie a constatat că 5 până la 10 minute de jogging în fiecare zi reduce riscul de deces de boli de inimă cu 58% şi a riscului de mortalitate generală cu 28 de procente.