7 semne că nu dormi atât de bine pe cât crezi
Ni s-a întâmplat tuturor cel puţin o dată să ne simţim obosiţi dimineaţa chiar şi după un somn de 8 - 10 ore. În continuare vei afla care sunt semnele care îţi arată că nu dormi noaptea atât de bine pe cât crezi.
Te trezeşti noaptea de nenumărate ori,te foieşti în pat şi câte două ore până să te prindă somnul,asta deşi ai stins de mult televizorul şi veioza? Atunci nu ai niciun motiv să te miri că dimineaţa singurul lucru pe care ţi-l doreşti este o cană mare de cafea. Iată care sunt semnele care te dau de gol că nu te-ai odihnit deloc aşa cum ar trebui:
1. Bei foarte multe cafele de-a lungul zilei
Mier Kryger,MD,medic şi profesor la Şcoala de Medicină Yale,spune că principalul semn că nu dormi bine este acela că bei prea multe cafelede-a lungul zilei. Dacă îţi începi ziua cu o cafea ca să te trezeşti şi continui să bei alte câteva căni pentru a te menţine în formă,e clar că nu ai un somn odihnitor.
2. În zilele libere dormi până la prânz sau chiar mai târziu
Te-ai trezit devremeîn cursul săptămânii pentru a ajunge la timp la serviciu,aşa că,odată ce vine week-end-ul şi ai două zile libere este normal să vrei să leneveşti mai mult în pat,nu? Nu chiar,spun specialiştii. Dacă poţi dormi chiar şi 12 ore pe noapte,atunci când nu trebuie să pui alarma să sune,înseamnă că ai o “restanţă” la somn.
3. Te enervezi uşor
Probabil ţi s-a atras atenţia că te enervezi prea uşor. Când nu te odihneşti cum trebuie este normal să fii mai irascibil decât de obicei. Nu există nicio îndoială că lipsa unui somn odihnitor are un efect negativ asupra stării de spirit. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania arată că persoanele care au dormit doar 4-5 ore pe noapte timp de o săptămână au fost mult mai furioase sau supărăcioase decât atunci când s-au odihnit corespunzător.
4. De obicei te trezeşti cu gura uscată,dureri în gât sau dureri de cap
Deşi ai fi tentat să dai vina pe alergii,aceste simptome pot ascunde o afecţiune mai serioasă,cum ar fi apneea în somn. Aceasta presupune că în timpul somnului căile respiratorii se blochează oprindu-ţi respiraţia pentru 10 până la 60 de secunde. Acest colaps solicită pereţii căilor făcându-i să se frece unul de celălalt şi să vibreze atunci când primesc aer,ceea ce duce la sforăit şi provoacă senzaţia de gură uscată şi dureri de gât. Dacă acest proces se repetă de mai multe ori în timpul nopţii,creierul rămâne fără oxigen ceea ce duce la durerile de cap. Dacă bănuieşti că ai putea avea apnee în somn,trebuie să vezi imediat un specialist.
5. Te trezeşti des noaptea pentru a merge la baie
De vină ar putea fi vezica,dar asta poate fi cauzată şi de o tulburare,cum ar fi apneea în somn. Când te confrunţi cu probleme care-ţi perturbă somnul este posibil să mergi la baie doar fiindcă te-ai trezit,nu pentru că ai avea reală nevoie.
6. Adormi,chiar şi atunci când nu trebuie să te trezeşti devreme
Ţi se întâmplă probabil să ajungi acasă de la serviciu şi să optezi pentru un pui de somn în loc să te uiţi la emisiunea preferată. Dacă adormi imediat la filmul favorit,chiar dacă abia aşteptai să vezi finalul,este aproape sigur că ai o problemă cu somnul.
7. Te-ai mai îngrăşat în ultima vreme
În cazul în care ai început să iei în greutate deşi nu ai schimbat prea mult dieta,de vină ar putea fi lipsa de somn. Potrivit unui studiu publicat în revista PLoS Medicine,cei care dorm mai puţin de 6 ore pe zi au cu 30% mai multe şanse să devină obezi decât cei care au dormit 7-9 ore pe noapte.