Alimentaţia lichidă: ce se întâmplă în corpul tău dacă bei doar freshuri şi smoothie-uri

1 fruit 3222313 1920 jpg jpeg

Alimentaţia bazată doar pe sucuri, smoothie-uri, freshuri şi supe a devenit o adevărată tendinţă. Unii o consideră o variantă mai sănătoasă şi încearcă tot felul de reţete culese de pe internet. Cât de benefică este totuşi această hrană pentru organismul nostru ?

Cum toate lucrurile evoluează, la fel se întâmplă şi în domeniul alimentaţiei. Apar roboţi de tot felul care ne uşurează modul de preparare. Reţetele se reinventează. Supa de altădată este rece, cu adaos de fructe, ierburi aromate sau germeni de plante. Sucurile nu mai sunt nici ele ca altădată. Se mixează într-un blender, mai multe fructe împreună cu lapte sau iaurt, pentru a obţine o adevărată bombă calorică.

Ideea de a consuma doar fructe şi legume sub formă de băuturi colorate îi seduce pe mulţi dintre noi. Cu toate acestea, nutriţioniştii ne avertizează că există în acest obicei câteva capcane: „Mâncarea exclusiv lichidă nu este indicată, pentru că oamenii trebuie să mestece”, spune medicul dietician şi nutriţionist francez Ysabelle Levasseur. „În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătatea danturii şi la procesul digestiei, care are loc imediat după ce mestecăm: este un efect mecanic, prin acţiunea dinţilor, şi un efect chimic, datorită salivei.” În opinia nutriţionistului, o masă sănătoasă trebuie să conţină atât alimente solide, cât şi lichide.

Sucurile fresh, între da şi nu

Freshurile sunt bogate în vitamine, minerale şi oligoelemente (calciu, potasiu, fosfor sau fier). Principala condiţie este să le facem rapid. Sucul stors acasă trebuie consumat imediat pentru a evita pierderea de nutrienţi. Se spune adesea că vitamina C se degradează în mai puţin de treizeci de minute. Însă freshurile sunt sărace în fibre, care ajută la echilibrarea florei intestinale. Aşadar, cea mai bună obţiune pentru organism este să consumăm portocalele întregi, pentru a nu pierde nimic din beneficiile fructului.

La modă mai sunt sucurile alcătuite din fructe şi legume. Încearcă să reduci proporţia celor dulci: morcovi, sfeclă, fasole verde. De exemplu, dacă vrei să consumi suc de morcovi, amestecă-l cu două treimi din sucul de castraveţi sau de spanac.

Mai citeşte şi: Vitaminele care te ajută să slăbeşti sănătos. Aliaţii unei siluete de invidiat

Aceste amestecuri nu trebuie să înlocuiască masa propriu-zisă, ci să fie ca un supliment. Nu numai pentru că trebuie să mestecăm, ci şi pentru că ele nu ne oferă doza necesară de proteine, grăsimi şi mai ales de fibre. Acestea sunt foarte importante pentru scăderea colesterolului şi protejarea colonului. Când prepari un suc de fructe sau de legume, este mai bine să îl bei înainte de micul dejun sau în jurul orei 10 dimineaţa, înainte de masa principală.

Smoothie-urile, mai răruţ e mai drăguţ

Smoothie-urile sunt băuturi care se obţin din fructe sau legume proaspete, dar spre deosebire de freshuri atributul lor principal este aportul de fibre.Datorită modului de preparare, la blender, fibrele nu se pierd. Acestea sunt mai greu de digerat, de aceea necesită mai multă energie din partea organismului.  De asemenea, datorită cantităţii mari de fructoză din smoothie-uri, ne putem creşte cantitatea de zahăr în sânge.

La fel ca în cazul sucurilor, versiunea „vegetală” a smoothie-ului se dezvoltă treptat. Din nou, trebuie să ştii cum să dozezi cantitatea potrivită de legume dulci pentru a dilua gustul puternic al băuturii. Potrivit nutriţioniştilor, nu este recomandat mai mult de un pahar de smoothie pe zi.  

green 422995 1280 jpg jpeg

Curele de tetoxifiere pe bază de freshuri şi smoothi-uri au devenit tot mai populare. Cu toate acestea, sunt considerate variante extreme de către nutriţionişti. Mai degrabă poţi adopta o dietă bogată în fructe şi legume proaspete. Consumă freshurile şi smoothie-urile cu o 30 de minute sau chiar cu o oră înainte de masă.

Mai citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea multe dulciuri

Sursa foto: Pixabay



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg