Alimente care conţin o cantitate mare de estrogen
Estrogenul este hormonul feminin responsabil pentru buna funcţionare a sistemului reproducător, însă joacă un rol important şi în starea de dispoziţie a fiecăreia. Când nivelul de estrogen este scăzut sau există fluctuaţii, metabolismul corpului este dat peste cap. Încep să fie prezente transpiraţia excesivă, schimbările de dispoziţie, creşterea în greutate, oboseala, dureri frecvente de cap, scăderea libidoului şi lista poate continua.
Cum îţi poţi da seama dacă organismul primeşte cantitatea necesară de estrogen? Incluzând în dietă alimente care îl conţin, şi anume:
Seminţe de in
Seminţele de in sunt considerate cele mai bune surse de estrogen; conţin de trei ori mai mulţi fitoestrogeni decât boabele de soia. Mai mult, seminţele de in sunt surse importante de fibre dietetice şi acizi graşi Omega-3 şi scad nivelul crescut de colesterol rău. Adaugă o lingură de seminţe de in în iaurtul pe care-l mănânci dimineaţa cu fulgi de ovăz sau fructe uscate. Ele pot fi folosite în diverse reţete de prăjituri precum brioşele.
Produse din soia
Soia este alimentul care conţine cea mai mare cantitate de estrogen şi fitoestrogeni. Produsele pe bază de soia pe care le poţi include în dieta ta zilnică sunt: laptele de soia, iaurtul de soia, tofu. Ele sunt o alternativă sănătoasă la produsele lactate.
Fistic
Datorită faptului că este o sursă importantă de estrogen, fisticul poate fi gustarea ta dintre mese. Mai mult, se spune că este dintre toate nucile fisticul conţine cea mai mare cantitate de estrogen şi substanţe nutritive. Pot fi mâncate crude sau prăjite, fără sare.
Fasole verde
Această legumă verde este foarte scăzută în calorii şi bogată în substanţe nutritive, inclusiv estrogen. Totodată, fasolea verde este sursă importantă de fier, un mineral despre care ştim că îmbunătăţeşte fertilitatea la femei. Găteşte-ţi fasole verde de cel puţin de două ori pe săptămână.
Căpşuni
Când vine vorba de fructe, căpşunile sunt considerate cele mai bun surse de estrogen. Aceste fructe roşii nu numai că sunt bogate în fitoestrogeni, ci conţinutul ridicat de substanţe nutritive are efecte pozitive asupra sănătăţii pielii şi părului, crescând în acelaşi timp nivelul de energie şi scăzând riscul de obezitate.
Usturoi
Usturoiul este bogat în izoflavone, compuşi derivaţi din estrogeni şi fitoestrogeni. Mai mult, ştim despre usturoi că are proprietăţi medicinale care contribuie la menţinerea stării de sănătate generale. Include usturoiul în alimentaţia ta, zi de zi.