Alimente de evitat dacă ai sindromul colonului iritabil

1 81433 original jpg jpeg

În cazul în care te confrunţi cu sindromul colonului iritabil, schimbarea dietei este primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de senzaţia de durere. De aceea, anumite alimente trebuie evitate. Iată care sunt acestea!

Dacă imediat după ce te-ai ridicat de la masă te simţi rău, având crampe abdominale şi senzaţia de a merge cât mai des la toaletă, este posibil să te confrunţi cu sindromul colonului iritabil, o afecţiune cronică ce afectează intestinul gros.

1. Alimente care conţin gluten

Persoanele care au sindromul colonului iritabil se pot confrunta cu simptome precum diareea, constipaţia şi balonarea din cauza unei diete care conţine alimente cu gluten. Acesta se găseşte în făina albă, orz şi secară. De aceea, este indicat să eviţi consumul cerealelor, al produselor de patiserie

2. Ceapă şi usuturoi

Sunt sănătoase şi dau aromă preparatelor culinare, însă pot provoca un real disconfort stomacului. De ce? Ceapa şi usturoiul fac parte din categoria carbohidraţilor greu de digerat. Acest lucru însemnă că organismului îi este greu să proceseze la timp fructo-oligozaharidele pe care acestea le conţin, încât vor sfârşi prin a ajunge în intestinul gros, acolo unde în mod normal fementează bacteriile. Rezultatul? Durerile abdominale, balonarea şi flatuenţa.

3. Fasole

Din aceeaşi categorie fac parte şi lintea şi năutul. Deşi sunt recomandate pentru menţinerea sănătăţii inimii şi sunt considerate a fi surse excelente de proteine, acestea sunt greu de digerat, de aceea ajung să fermenteze în stomac. Dacă suferi de sindromul colonului iritabil, este recomandat să le eviţi sau să le consumi cât mai rar şi în cantităţi reduse.

4. Lactate

Laptele, brânza, iaurtul sau îngheţata care conţine lapte fac parte din categoria alimentelor care nu sunt recomandate celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului crescut de dizaharide, un tip de zahăr conţinut de lactoză. De aceea, este indicat să mergi la doctor pentru a face un set de investigaţii în urma cărora vei descoperi dacă suferi de intoleranţă la lactoză. Dacă da, în acest caz este necesar să iei suplimente de calciu şi de vitamina D.