Dieta recomandată când ai sindromul colonului iritabil
Persoanele care se confruntă cu probleme digestive, precum sindromul colonului iritabil, se confruntă frecvent cu durerile abdominale, balonarea excesivă şi, potrivit doctorilor, o alimentaţie personalizată le poate fi de folos.
Ce presupune dieta
Aceasta se bazează în principal pe evitarea unor anumitor tipuri de carbohidraţi regăsiţi în alimente, cum ar fi: oligozaharidele, dizaharidele, monozaharidele sau alimentele fermentate. De exemplu, dacă suferi de sindromul colonului iritabil, e indicat să eviţi fructoza prezentă în fructe, legume şi miere. Produsele lactate, grâul, fasolea, soia, lintea, ceapa, usturoiul, avocadoul, cireşele şi piersicile trebuie de asemenea eliminate din dietă.
Cui i se potriveşte
Această dietă li se potriveşte celor care se confruntă cu tulburări gastro-intestinale, dar şi celor cu boli autoimune, precum artrita reumatoidă, scleroza multiplă, eczeme sau fibromialgie. Evitarea produselor interzise te va ajuta să previi ţii sub control simptomele care îţi pot provoca neplăceri.
Cum funcţionează
Prima fază, cea în care elimini preparatele cu posibil factor iritant, durează între 3-8 săptămâni. După această perioadă este introdus în dietă, pe rând, fiecare aliment pe care nu ai mai avut voie să îl consumi, pentru a putea identifica ce anume cauzează iritaţia.
Greşeli de evitat
Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Tulburări Intestinale, evitarea lactatelor nu este neapărat necesară, ci poţi consuma în continuare produse fără lactoză. De asemenea, este necesar să ai grijă la cantitatea de fibre consumate, ţinând cont de sursa din care provin acestea.